Andrei Caramitru, concluzie după vacanța în Italia: "România a ajuns la același nivel. Asta îi înnebunește pe unii"

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Concluziile lui Andrei Caramitru după vacanța în Italia
Concluziile lui Andrei Caramitru după vacanța în Italia

După ce a petrecut câteva zile în vacanță în Italia, Andrei Caramitru spune că România a ajuns la același nivel cu sudul Italiei, atât în ceea ce privește infrastructura, cât și nivelul de trai.

Andrei Caramitru, economist și fost consilier politic, a publicat pe pagina sa de Facebook un text în care își prezintă concluziile după cinci zile de vacanță în regiunea Puglia din Italia. Deși apreciază frumusețea locurilor, Caramitru folosește experiența personală pentru a face o comparație directă între sudul Italiei și România – concluzionând că, în multe privințe, România a ajuns din urmă această regiune occidentală. În opinia sa, acest lucru a dus la o frustrare profundă în rândul unei părți importante a societății românești.

„Am fost în Puglia vreo 5 zile cu familia. Foarte foarte frumos”, își începe Caramitru relatarea. Ulterior, intră în detalii privind infrastructura, prețurile și nivelul de trai comparativ cu România. „Drumurile care nu erau ‘expres’ cu 2 benzi – praf și pulbere. Inclusiv în localități. Plin de gropi și de petice. La noi e mai bine menținut cu mult”, afirmă el, subliniind că autostrăzile din zonă sunt de fapt drumuri expres înguste, unde „circulă mai bezmetic decât ai noștri”.

Prețuri mai mici în sudul Italiei decât la București

 

Surpriza vine și din partea costurilor: „Prețuri – mai mici ca aici. Cafenele, restaurante, vin, orice. Mai ieftin decât în București sau orașele mari, câteodată cu mult mai ieftin. Apartamente / case – cam ca la noi ca prețuri”, a notat Caramitru.

În ceea ce privește zonele istorice, fostul consilier admite că Italia are un avantaj clar: „Centrele istorice / zonele turistice – top. La noi centrul Bucureștiului e varză”. Totuși, atrage atenția că în afara acestor zone turistice, „dacă ieși un pic din centru și mergi în cartierele populare – ualeu cam mizerie și sărăcie”.

Observațiile sale continuă și în ceea ce privește parcul auto sau traficul: „La noi e mai de lux / mai scump, cu mult, decât ce vezi acolo”. Iar în privința traficului din Bari, capitala regiunii Puglia, Caramitru notează: „Haos complet, mai rău decât la noi cu mult. Și nu am văzut transport în comun nimic”.

Concluzia lui Caramitru este una care contrazice percepția generală: „Per total – cam pe acolo suntem aici. Ceea ce e halucinant – acum 10-15 ani nici nu ne puteam imagina așa ceva să ajungem să ne comparăm destul de bine cu Italia”.

Vezi și: Una e pe hârtie, alta e la supermarket: De ce salariile reale din Italia rămân sub nivelul din 2021

Nivelul de trai din România l-a ajuns pe cel din Italia

 

În a doua parte a postării, Caramitru analizează din perspectivă socială efectele acestei egalizări neașteptate a nivelului de trai: „Și atunci de ce atâta frustrare și nebunie la noi? De ce diaspora e isterizată?”. El crede că o parte a diasporei, în special cea plecată în Italia, resimte acum faptul că nu mai are un avantaj financiar clar față de cei rămași în România: „Diasporezul din Italia se chinuia pe acolo pe ideea că vine în RO cu 500 de euro și e boier. Acum e la fel de sărac și acolo și aici, poate aici chiar mai sărac decât acolo”.

Această situație ar fi, în opinia lui, „traumatizantă” pentru mulți, întrucât s-a pierdut „supapa de evoluție socială”: mersul sezonier la muncă în vest, urmat de revenirea acasă în poziție superioară. „Ori nu se mai poate asta pentru că RO a crescut mult”, afirmă Caramitru.

El subliniază că problema e acutizată în rândul celor fără educație sau meserie, care nu mai pot avansa decât prin „muncă și specializare”, un drum dificil pentru cei „care nu sunt în stare”. În acest context, furia devine principalul combustibil social: „Și atunci sunt furioși, vor să dea foc, ca la 1907”.

"E o situație ca la 1907. Mergem la casa boierului, furăm tot și după dăm foc. Fără nicio logică, uite așa, să-i ‘pedepsim’. Doar că răscoala de la 1907 nu a prea ieșit. Că nu merge așa. Merge dacă muncești și te specializezi și ești serios ca să crești. Nu cu furcile. Nu merge", mai scrie Caramitru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel