Ionela Mihaela Dumitru, consultant fiscal și consultant pensii România și Italia, a fost invitată în emisiunea Departe de România în care a vorbit despre cele mai mari confuzii pe care le fac românii care au lucrat sau care lucrează în străinătate și ajung la vârsta pensionării. Una dintre cele mai întâlnite dileme este unde să depună dosarul de pensie.
"În momentul în care eu mă apropii de vârsta de pensionare, dacă lucrez în Italia sau dacă am rezidență în Italia, și o să explic ce înseamnă această rezidență faimoasă, trebuie să depun dosarul și să-l pregătesc din Italia. Deci asta înseamnă că eu trebuie să am cartea de muncă în original și toate actele care îmi dovedesc stagiul din România. Acele persoane care împlinesc 63 de ani sau 65 și trebuie să iasă la pensie din România, dar lucrează sau sunt rezidenți în Italia, depun dosarul de pensie din Italia", a explicat Ionela Mihaela Dumitru.
Dosarul se depune din statul de rezidență
Conform legislației europene, pensia se obține printr-un mecanism numit pensie comunitară, care presupune colaborarea între instituțiile de pensii din statele membre ale UE. Totul pornește însă de la statul în care persoana are rezidența fiscală – adică acolo unde trăiește legal și locuiește efectiv cel puțin 182 de zile pe an.
"Această rezidență ce înseamnă? Pentru că foarte mulți 'spun bine, eu am rezidența și în Italia și în România'. Greșit. Rezidența fiscală, pentru că despre ea vorbim, este acel loc unde eu petrec 182 de zile pe an.
Deci dacă eu lucrez în Italia, automat depun dosarul în Italia, este o obligație. Dacă m-am mutat în România sau m-am retras, îmi închid rezidența în Italia, deci pur și simplu este o procedură birocratică făcută la birourile Anagrafe. Îmi închid rezidența în Italia și depun dosarul în România. Deci în momentul în care m-am retras și m-am întors acasă asta este procedura", a explicat ea.
Ce se întâmplă cu cei care nu au suficienți ani lucrați
"Dacă am ajuns la vârsta de pensionare în România, dar nu sunt la vârsta de pensionare în Italia, deci în Italia nu pot ieși la pensie, depun dosarul în România și ce se întâmplă cu vechimea din Italia?".
"Dacă eu locuiesc încă pe teritoriul Italiei, depun dosarul din Italia, dosar de pensie comunitară în România, procedura se desfășoară, să spunem așa, prin Institutul de Previdență Italiană, ajunge la Casa de Pensii, care bineînțeles începe calculul anilor lucrați. Deci se numește pensie comunitară și îl depun din Italia. Este o obligație. România calculează pensia, România plătește pentru că el are dreptul în România.
Dacă îi lipsesc ani din stagiul minim de 15, atunci casele de pensii și INPS completează acest stagiu. Ca să dăm un exemplu foarte clar. Nu-i ajungă anii ca să iasă la pensie în România, dar a lucrat în Italia șapte ani. Atunci România va lua acești cinci ani figurativ, deci nu îi plătește. Îi ia ca să completeze stagiul minim, el va fi plătit pe respectivii 10 ani, îi se face calculul pentru cât a contribuit în România și va primi, bineînțeles, pensie aferentă pentru cei 10 ani. În momentul în care îndeplinește vârsta de 67 de ani, face un nou dosar de pensie, de data asta pentru pensie comunitară în Italia, adică am dreptul să ies în Italia la pensie, am îndeplinit vârsta de 67 de ani, iar procedeul este același.
Dacă eu nu am lucrat 20 de ani de data asta în Italia, am lucrat 15 și am lucrat 5 în România, atunci toate contribuțiile acestea se însumează cei cinci ani figurativ din România și este plătit pentru cei 15 din Italia, pensie din Italia la 67 de ani", mai explică Ionela Mihaela Dumitru, consultant fiscal și consultant pensii România și Italia.
Urmărește emisiunea integrală aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News