Franţa, confruntată cu un nivel record al datoriei

Andreea Cosma |
Data publicării:

Franţa a înregistrat anul trecut un nivel record al datoriei şi al deficitului sectorului public, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Insee), dar datele sunt sub estimări după ce economia s-a contractat mai puţin decât se estima în planificarea bugetară a Guvernului de la Paris, transmite Reuters.

În 2020, deficitul public al Franţei a urcat la 9,20% din PIB, cel mai ridicat nivel din 1949, de la 3,10% din PIB în 2019, în timp ce autorităţile se aşteptau la un deficit de 10,20% din PIB. Datoria publică brută a ajuns la nivelul record de 115,70% din din PIB anul trecut, de la 97,60% în 2019, dar sub estimarea de 117,5% din PIB, în planificarea bugetară a Guvernului.

Datoria a crescut semnificativ anul trecut după ce Executivul de la Paris a cheltuit miliarde de euro pentru a sprijini firmele şi angajaţii din a doua economie a zonei euro în cea mai dificilă perioadă a crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).

"Această măsuri ne permit să garantăm o redresare solidă a economiei după ce vom depăşi criza. Când activitatea economică se va redresa, va trebui să începem să reducem nivelul datoriei, să ţinem sub control cheltuielile publice şi să adoptăm reforme structurale", a afirmat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire.

 

Franţa, nivel record al datoriei în 2020



Luna trecută, Insee a anunţat că economia franceză s-a contractat cu 8,40% anul trecut, mai puţin faţă de un declin de 10% estimat în planificarea bugetară a Guvernului de la Paris.

Pentru acest an autorităţile se aşteaptă la atenuarea deficitului, până la 6,70% din PIB, şi la creşterea datoriei până la 116,2% din PIB. În aprilie, Guvernul ar urma să publice noile estimări privind finanţele publice în 2021.

Uniunea Europeană a suspendat, în luna martie a anului trecut, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel