UE, ameninţări pentru Marea Britanie: "Aceste vaccinuri rămân în Europa". Franţa acuză Londra de "şantaj"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Uniunea Europeană intenţionează să interzică exporturile de vaccinuri produse de compania britanico-suedeză AstraZeneca până când vor fi onorate obligaţiile contractuale, în contextul tensiunilor cu Marea Britanie.

"Ne vom asigura că vaccinurile produse de această companie rămân în Europa, până onorează contractul", afirmă Thierry Breton, comisarul UE pentru Afaceri Interne, potrivit agenţiei DPA şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Grupul farmaceutic britanico-suedez urma să livreze Uniunii Europene 120 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus în primul trimestru, dar a livrat doar 30 de milioane de doze.

"Ne aşteptăm ca vaccinurile produse pe teritoriul european să le fie livrate statelor europene", a declarat, la rândul său, Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate.

Uniunea Europeană a anunţat, miercuri, impunerea de restricţii suplimentare privind exporturile de vaccinuri, în contextul tensiunilor cu Guvernul Marii Britanii. "Obiectivul este ca firmele să îşi onoreze contractele cu UE înainte de a exporta în alte zone din lume", a argumentat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform postului tv FranceInfo.

 

Franţa acuză Marea Britanie de"şantaj"

 

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a acuzat Guvernul Boris Johnson de "şantaj".

"Avem nevoie de o relaţie de cooperare, dar nu putem continua în acest mod. Marea Britanie se laudă că a vaccinat multe persoane cu prima doză, dar acum susţine că are nevoie de noi livrări, pentru doza a doua. Nu pot recurge la şantaj", a subliniat Jean-Yves Le Drian.

Sistemul actual, aprobat de Uniunea Europeană în ianuarie, prevede ca exporturile de vaccinuri anticoronavirus în afara spaţiului comunitar să aibă aprobarea statului UE de unde pleacă dozele şi a Comisiei Europene. Acum, Comisia Europeană va înăspri condiţiile de export spre ţările care au propriile capacităţi de producţie de vaccinuri şi care nu exportă vaccinuri spre Uniunea Europeană.

Anumite ţări blochează exporturile de doze de vaccin anti-Covid-19 spre Uniunea Europeană "fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale cu producători de vaccinuri", argumentează Comisia Europeană, care va introduce principiul "reciprocităţii" în relaţia cu astfel de ţări.

Uniunea Europeană a exportat aproximativ zece milioane de doze de vaccinuri anticoronavirus în Marea Britanie în perioada 1 februarie - 15 martie, dar nu a primit nicio doză din vaccinurile produse de compania AstraZeneca pe teritoriul britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel