Vrei să lucrezi sezonier în străinatate? Ghidul muncitorilor lansat de Ministerul Muncii - VIDEO

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Campania de informare pentru lucrătorii sezonieri vine în întâmpinarea cetăţenilor care doresc să muncească în statele UE, cu informaţii privind drepturile şi obligaţiile acestora, o campanie desfăşurată de Ministerul Muncii, care vine şi cu un ghid pentru principalele state căutate de români în domeniul muncilor agricole.

"Vrei să lucrezi sezonier în străinatate? Informează-te!

Intră pe pagina de internet a Ministerului Muncii și Protecției Sociale și află care sunt condițiile de intrare în țara de destinație, condițiile de muncă, instituțiile care pot sprijini lucrătorii români și cum le poți contacta", se arată pe pagina Ministerului Muncii, unde a fost distribuit şi un videoclip informativ, alături de link-ul către regulile din Germania, Franţa, Italia, Spania, Regatul Unit dar şi din celelalte state UE.

Vineri, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, şi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, au semnat un protocol de colaborare prin care Ministerul Transporturilor va participa la campania demarată de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) privind informarea lucrătorilor sezonieri români din străinătate cu privire la drepturile lor, se menţionează într-un comunicat remis de MMPS.

"Protocolul de colaborare semnat astăzi (vineri, n.r.) între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii România va asigura o mai bună informare a lucrătorilor sezonieri în ceea ce priveşte drepturile pe care le au şi condiţiile de muncă din ţările de destinaţie. Am pornit campania 'Eşti lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile', destinată sezonierilor pentru a diminua riscurile şi vulnerabilităţile cu care ne-am confruntat în trecut, în special din cauza muncii în condiţii ilegale şi a lipsei de informaţii în ceea ce priveşte legislaţia specifică din ţările unde lucrează românii", potrivit comunicatului MMPS.

 

Cum vor fi ajutaţi lucrătorii sezonieri să îşi cunoască drepturile?



Prin protocolul încheiat, Ministerul Transporturilor va sprijini distribuirea pliantelor de informare care fac parte din campanie în punctele de plecare ale lucrătorilor, va asigura difuzarea spoturilor de informare în gările, aeroporturile şi staţiile de metrou unde există sisteme video, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

De asemenea, Ministerul Transporturilor urmează să creeze pe propria pagină de Internet o secţiune specială destinată campaniei demarată de MMPS.

Acest protocol este primul încheiat de Ministerul Muncii din seria colaborărilor cu alte ministere care pot contribui la creşterea gradului de informare a lucrătorilor sezonieri, iar săptămâna viitoare un protocol similar urmează să fie încheiat de MMPS cu Ministerul de Interne, se precizează în comunicat.

De asemenea, informaţiile destinate lucrătorilor români din străinătate sunt plasate şi pe pagina de internet a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, conform comunicatului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel