Spania. Românca ce și-ar fi executat iubitul italian, fiul unui cap mafiot din 'Ndrangheta, în fața instanței: „Nu sunt o criminală!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

„Nu sunt o criminală”, susține românca Cristina Elena Toma care s-a apărat în fața juriului popular spaniol care trebuie să o judece pentru uciderea fostului ei partener Giuseppe Nirta, care a fost ucis la 52 de ani pe 9 iunie 2017. 

Românca, în a doua zi a procesului, și-a confirmat versiunea inițială. În acea seară, cei doi se întorceau la noua casă a bărbatului din Aguilas, Murcia din Spania. „Când am coborât din mașină, în spatele lui, am văzut o persoană cu glugă. Am întrebat ce este?, și am auzit împușcături. M-am acoperit cu mâinile și am fugit, ar fi putut să mă omoare”.

Giuseppe Nirta avea un istoric de trafic de droguri și a fost implicat în operațiunea Minotauro. Originar din San Luca (Reggio Calabria), a fost fratele lui Bruno Nirta.

Românca a spus că se întâlnea cu Giuseppe Nirta de un an și jumătate și s-au cunoscut după ce bărbatul a venit la restaurantul în care lucra ea: „Am văzut foarte puțin, a spus că a lucrat la Barcelona”. Ei au comunicat prin WhatsApp pentru că „aproape întotdeauna avea telefonul închis și, dacă îl deschidea, nu răspundea”. De obicei, o anunța din scurt când era pe cale să se apropie de Aguilas.

 

Praf de pușcă pe hainele româncei

 

Investigațiile, care s-au concentrat pe crima organizată, au vizat-o apoi pe femeie, care riscă 26 de ani de închisoare, când a fost găsit praf de pușcă pe hainele ei.

Relatarea faptelor făcută de acuzare arată că în jurul orei 22.00, pe 9 iunie 2017, victima, în vârstă de 52 de ani, a sosit însoțită de româncă într-un Alfa Romeo 147.

„A coborât din mașină și când a fost lângă portiera din stânga, Cristina Elena Toma a ieșit și ținând un pistol în mână a tras trei focuri în Giuseppe Nirta din acea poziție și alte patru din fața autovehiculului, care a lovit corpul bărbatului, provocându-i moartea”, precizează procurorii.

Pentru a „ascunde” execuția partenerului ei, inculpata a folosit telefonul mobil al victimei pentru a suna o prietenă a bărbatului, pe care a informat-o de crimă. Și tocmai acest martor, tot de naționalitate italiană, a alertat serviciile de urgență despre fapte.

„Cristina Elena Toma nu a chemat Forțele și Corpurile de Securitate sau serviciile medicale pentru a-l îngriji pe Giuseppe Nirta”, subliniază procurorul María Monserrate.

 

Două rapoarte tehnice au făcut lumină în caz

 

Ancheta Ministerului Public se bazează pe două rapoarte tehnice ale Gărzii Civile. Prima pregătită de Departamentul de Criminalistică - scena crimei - și a doua de Departamentul de Chimie. Potrivit anchetei desfășurată de această ultimă grupare de poliție, tricoul și pantalonii Cristinei Elenei aveau urme de praf de puşcă.

Raportul Grupului de expert al Gărzii Civile la locul crimei, ale cărui componente reconstituie infracțiunile cu infografice tridimensionale, a evidențiat „incompatibilitățile” dintre versiunea suspectului și poziția corpului victimei la locul crimei.

 

O versiune „îndoielnică”

 

În plus, dosarul poliției consideră povestea Cristinei Elenei Toma „îndoielnică”, întrucât îl localizează pe presupusul asasin atât de departe de ea, și cu un vehicul între ele, încât i-ar fi foarte greu să ajungă urmele de praf de puşcă pe mâini și pe haine.

La rândul său, apărătorul suspectului, Evaristo Llanos, respinge în scrisoarea sa că evenimentele s-au petrecut conform relatării acuzării. Clientul său a declarat că o persoană necunoscută s-a apropiat de ei din spate în timp ce coborau din vehicul pentru a deschide poarta de acces în casă, iar în acel moment l-a împușcat pe Giuseppe Nirta. Cristina Elena Toma și-a dus mâinile la cap și în timp ce auzea împușcăturile a reușit să scape, dar fără să vadă efectiv chipul asasinului care-i împușcase iubitul, conform mărturiei sale.

 

Întârzieri „nejustificate”

 

De asemenea, avocatul Evaristo Llanos, care solicită achitarea clientului său. El consideră că, în speță, trebuie să i se acorde Cristinei Elena Toma „o circumstanță atenuantă de întârziere extraordinară și nejustificată în derularea procedurii”. În acest sens, precizează că „perioada cercetării a durat mai mult de patru ani și au existat întârzieri nejustificate neimputabile învinuitului sau complexității cauzei”.

Ministerul Public solicită pentru Cristina Elena 24 de ani de închisoare pentru infracțiunea de omor și încă doi ani pentru deținere ilegală de arme. În total, 26 de ani. La rândul lor, urmașii victimei cer 20 de ani de închisoare pentru româncă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel