EXCLUSIV  MUNCA ÎN ITALIA. Avocatul explică: Se poate verifica plata contribuțiilor în Italia

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia
Italia

Munca în Italia atrage foarte mulți români, însă mulți nu își pun problema dreptului la pensie sau a asigurărilor de sănătate, atunci când acceptă să lucreze fără forme legale. Mai sunt și multe cazuri în care oamenii semnează contracte pe care nu le verifică, astfel încât pot fi păcăliți de angajatori. Dar există și metode prin care aceste contracte se pot verifica, astfel încât lucrătorii să se poată asigura că toate contribuțiile lor sunt plătite corect, conform legii. Avocatul Claudiu Crăciun, care a rezolvat sute de cazuri ale românilor din Italia, în ultimii 20 de ani, fiind și membru al Baroului de la Torino, explică ce ar trebui să facă românii plecați la muncă în Italia.

Cum se descurcă românii din Italia cu legalizarea documentelor, obținerea certificatelor de care au nevoie și a altor acte, în sistemul birocratic?

Claudiu Crăciun: Inițial mă ocupam de acte pentru români, de relația cu autoritățile, dar de când a intrat România în UE, este totul mult mai simplu. Dacă îi trebuie cuiva un act, se face o procură la notar și se poate obține ușor. Partea birocratică nu mai este o problemă acum.

 

În ce domenii sunt cele mai multe probleme cu munca la negru?

Claudiu Crăciun: Faimoșii căpșunari pleacă din România să lucreze în agricultură, dar marea majoritate a românilor nu mai apelează la firme de intermediat forță de muncă. Acum 15 ani era un fenomen extrem de extins. În perioada aceasta, cei mai mulți pleacă la persoane cunoscute, membri ai familiei, de multe ori, care le găsesc locuri de muncă. Există un fenomen, la nivel european... foarte mulți s-au „inventat” transportatori, în ideea că în România se plătește impozit mic. Angajează un șofer din România și fac transport în Italia, Germania, Spania și alte țări, luând un preț mult mai mic per kilometru, decât firmele din aceste țări. Firma înmatriculată la București face transport, cu predilecție în Germania-Italia, dar când ajunge aici, mai face câteva transporturi interne. Conform legislației din Italia, poți face cabotaj - transporturi de acest fel -, în limita a trei transporturi de acest fel lunar, dar ei depășesc numărul și li se sechestrează mașinile. Mai sunt și șoferii care plătesc în România contribuții, dar își aduc familia în Italia, deși aici nu au asigurări plătite, iar atunci când li se întâmplă ceva, plătesc totul.

 

La ce ar trebui să fie atenți românii care semnează contracte?

Claudiu Crăciun: Eu îi sfătuiesc pe clienții mei să nu abordeze un contract, de orice natură, ca în România, unde noi considerăm că suntem atoateștiutori. Unii se lasă păcăliți, pentru că nu-și dau seama la câte lucruri se pricep realmente. Mulți înțeleg ceva și semnează. Am avut un caz cu un român care a apelat la o agenție imobiliară care l-a dat pe mâna unei agenții de recuperat credite, pentru a-și cumpăra o casă, iar astfel a plătit actele și comisioanele 15.000 de euro, în loc de 3.000, cât ar fi costat în mod normal, pentru că nu a știut să citească actele. Dacă ar fi apelat la un avocat, l-ar fi costat în plus 500 de euro, dar salva restul banilor. În Italia suntem faimoși în a fi specialiști în orice.

 

Citeşte şi: Munca în Spania: ce trebuie să știi despre dreptul la pensie

 

Cum pot să-și obțină românii drept la pensie, dacă lucrează în Italia?

Claudiu Crăciun: Cel care lucrează în Italia mai mult de cinci ani poate să-și cumuleze anii din România cu cei din Italia, astfel încât să ia două pensii. Tatăl meu, de exemplu, a lucrat în România, timp de 35 de ani, iar în Italia încă cinci ani. Acum ia pensie de la statul român, pentru cei 35 de ani, iar din Italia pentru cei cinci ani, dar n-ar fi reușit să ia pensie nici din România, nici din Italia, dacă nu se cumula. Cei care nu au stagiul de cotizare complet, nu pot lua pensie, dar pot beneficia de un ajutor social, în anumite condiții.

 

Sunt pedepsiți prin lege angajatorii care au lucrat cu oameni la negru?

Claudiu Crăciun: Doar dacă îl găsești pe angajator sau, chiar și așa, poate să nu aibă nimic pe numele lui și să nu poată plăti. Mulți vin cu datorii și se bucură la orice fel de muncă, inclusiv la negru, dar nu-și pun problema că în cazul unui accident de muncă nu plătește nimeni despăgubiri. Mai sunt și situații în care angajatorul nu este solvabil sau nu are asigurare. Chiar și așa, dacă muncitorul are contract de muncă valabil, înregistrat, dar angajatorul nu este solvabil sau nu are asigurare, în caz de accident de muncă plătește despăgubirile Ministerul Muncii din Italia. Este un fel de asigurare statală.

 

Cum se pot asigura românii că vor beneficia de dreptul la pensie? Cum ar trebui să verifice contractele de muncă, pentru a afla dacă au fost înregistrate și dacă s-au plătit contribuțiile?

Claudiu Crăciun: Depinde și de locul în care lucrează fiecare. În general, cine lucrează în sudul Italiei, de la Roma în jos, ar putea să aibă astfel de surprize, să se trezească, de exemplu, că au semnat contracte care sunt doar niște hârtii scoase la imprimantă și nu sunt înregistrate. Ca să fie siguri că acele contracte sunt înregistrate, trebuie să ceară, periodic, extrasul contributiv, de la INPS - Istituto Nazionale di Previdenza Sociale) echivalentul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din România.

 

Românii care lucrează legal în Italia și au contribuțiile plătite corect pot primi și alocații pentru copii. Cum trebuie să procedeze, pentru a le obține?

Claudiu Crăciun: Alocația se poate lua de la un singur stat, fie din Italia, fie din România. Cei care nu au știut că pot lua  alocație din Italia, pentru copiii pe care i-au lăsat acasă, pot cere diferența de bani din Italia, pentru ultimii cinci ani. Unii au luat și din Italia, și din România, iar acum au fost dați în judecată de statul italian și trebuie să dea banii înapoi și să plătească daune foarte mari. Pe de altă parte, nu toți beneficiază de alocație de la statul italian, ci doar cei care au contract de muncă. Alocația se ia în funcție de salariu. Cei care sunt liber profesioniști, precum avocații, medicii sau asistenții medicali și alte categorii profesionale, nu beneficiază de alocație pentru copii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel