EXCLUSIV  Claudiu Stănășel explică, pentru ȘtiriDiaspora.ro, dacă românii din Italia îşi pot face partid

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Forumul asociativ al comunității românești din Italia va avea loc în data de 17 iunie. Se vor dezbate teme sociale, civice, economice / claudiu_stanasel
Forumul asociativ al comunității românești din Italia va avea loc în data de 17 iunie. Se vor dezbate teme sociale, civice, economice / claudiu_stanasel

Claudiu Stănășel, cel mai tânăr român care deține o funcție politică în Italia, a acordat un interviu pentru ȘtiriDiaspora.ro, în care a explicat dacă romanii din Italia îşi pot face partid.

„În Italia, procentuala din cei 1milion şi 300.000 de cetăţeni români, care au dublă cetăţenie, este foarte mică. Chiar dacă legea permite înfiinţarea de asociaţii sau partide politice trebuie,  cei care le înfiinţează să aibă cetăţenie italiană. Pentru a candida şi a vota la alegerile generale sau cele parlamentare, ai nevoie de cetăţenie italiană.

La începutul anului 2007, o asociaţie care se numea Partidul Identitatea Românească a încercat un asemenea parcurs, dar s-a lovit de ceea ce va spuneam mai sus. Este greu, aproape imposibil, să dai viaţa unui partid italian, cu o identitate românească, dar cu alegători care pot vota şi care au doare cetăţenie italiană. Cum ar fi să faci un partid de români şi să convingem cetăţeni italieni să voteze? Este foarte greu.

Citeste si: Claudiu Stănășel, consilier local în Prato: "Sunt prieten cu Salvini. Mi-a cerut să candidez"

Am observat însă că cetăţeni români din Italia au înţeles ca a venit momentul în care noi, tânăra generaţie,  putem face diferenţă. În ultimi trei ani am fost invitat de diferite asociaţii de români, la anumite evenimente, şi am observat ca românii vor să intre în partide politice din Italia. Tinerii români vor să aducă acestor partide un plus de valoare.  Există deja consilieri locali români în localităţi mici. Acesta este extraordinar. Trebuie să avem curajul să intram cu fruntea sus în partidele principale din politică din Italia şi să obţinem, prin romanitatea noastră, rezultate clare. Eu am reuşit şi sunt sigur că nu sunt ultimul. Vreau să văd cât mai mulţi candidaţi români la alegerile locale din Italia“, a punctat Claudiu Stănășel.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel