EXCLUSIV  Ce trebuie să știe românii din Germania despre taxe, impozite și asigurări

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Categoria de salariaţi care ar putea fi scutită de la plata impozitului pe salariu vreme de doi ani
Categoria de salariaţi care ar putea fi scutită de la plata impozitului pe salariu vreme de doi ani

Românii care muncesc în Germania trebuie să știe detalii legate de salarizare și care sunt clasele de impozitare. De asemenea, trebuie să știe ce conține fişa lunară de plată și cum funcționează sistemul dublu de asigurări, în această țară.

Declaratia de impozit în Germania este un subiect foarte important, pentru cei care muncesc deja aici sau intenționează să se stabilească în această țară. Multi români aflați în Germania apelează la surse neacreditate, pentru a obține informațiile legate de completarea declarației de impozit. Legislația fiscală germană este foarte complicată și trebuie să se apeleze la specialiști, pentru a nu se greși declarațiile fiscale.

 

Steuererklärung – declarația de impozit

 

Completarea declarației de impozit – Steuererklärung – este o provocare pentru oricine trăiește și muncește în Germania. Steuererklärung este documentul prin intermediul căruia o persoană fizică sau juridică pune la dispoziția organelor fiscale din Germania (Finanzamt) informațiile de care acestea au nevoie pentru stabilirea și calcularea impozitului. Tebuie să completeze și să depună această declarație oricine beneficiază de scutiri de impozit (Freibetrag), fiind angajat și având clasa de impozitare (Steuerklasse) III, IV cu factor sau V, dacă în cursul anului anterior a primit ajutor financiar, în caz de boală (Krankengeld), ajutor pentru creșterea copilului (Erziehungsgeld) sau ajutor de șomaj (Arbeitslosengeld).

Termenul oficial de depunere al declarației de impozit (Steuererklärung) este data de 31 iulie a anului următor. De exemplu, pentru anul 2018, declarația de impozit trebuia să fie depusă până la 31.07.2019. Termenul de depunere poate fi prelungit, dacă se face o cerere către organele fiscale (Finanzamt)ă.

 

Sistemul dublu de asigurări

 

Din 2009, fiecare persoană care are un domiciliu stabil în Germania este obligată să aibă o asigurare de sănătate, necesară chiar și în cazul șederii de scurtă durată. În lipsa acesteia, eliberarea unei vize este refuzată de statul german. Există un sistem dublu de asigurări, care include o asigurare de sănătate de stat (GKV) și o asigurare de sănătate privată (PKV).

GKV este accesibilă tuturor, iar pentru asigurarea de sănătate privată se aplică anumite condiții. Cetățenii din țările din Spațiul Economic European (SEE) și cetățenii din țările cu care a fost încheiat un acord de asigurări sociale pot să rămână asigurați în sistemul de asigurări de sănătate din țara lor de origine. Serviciile de asigurare ale altor țări pot diferi semnificativ față de cele din Germania, cazuri în care ar putea fi necesară o contribuție financiară proprie sau încheierea unei asigurări suplimentare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel