Dreptul la concediu în Germania. Câte zile îți poți lua dacă lucrezi pe jumătate de normă 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Persoanele care lucrează cu jumătate de normă au dreptul la concediu la fel ca o persoană care lucrează cu normă întreagă. Totul depinde însă, de zilele muncite. 

Angajații cu normă parțială au același drept de concediu ca și angajații cu normă întreagă.Aveți dreptul la cel puțin 4 zile libere pe zi lucrătoare. Cu o săptămână de 5 zile, aceasta ar fi 20 de zile de vacanță.La trecerea de la normă întreagă la normă parțială, dreptul de concediu deja câștigat nu poate fi redus, relatează ErichMocanu.tv. 

În principiu, lucrătorii cu fracțiune de normă nu trebuie să fie discriminați în niciun fel . Au același drept de concediu ca și angajații cu normă întreagă. Aceasta înseamnă că, dacă un angajator acordă angajaților săi cu normă întreagă 30 de zile de concediu pe an, aceștia nu au voie să calculeze concediul minim legal pentru angajații cu fracțiune de normă. Singurul factor decisiv este numărul de zile lucrătoare săptămânale .

Care este concediul minim pe an în funcție de câte zile lucrezi pe săptămână

 

Săptămâna de 6 zile: cel puțin 24 de zile libere

Săptămâna de 5 zile: cel puțin 20 de zile libere

Săptămâna de 4 zile: cel puțin 16 zile libere

Săptămâna de 3 zile: cel puțin 12 zile libere

Săptămâna de 2 zile: cel puțin 8 zile libere

Desigur, un angajator poate acorda angajaților săi mai multe zile libere, ceea ce este de obicei stipulat în contractul de muncă, contractul colectiv de muncă sau contractul de companie.

Dreptul la concediu individual este relativ ușor de determinat pe baza angajaților care se prezintă la muncă în același număr de zile în fiecare săptămână. Pe de altă parte, devine mai dificil cu orele de lucru neregulate.

Concediu în Germania, formula de calcul

 

Dacă doriți să vă determinați singur dreptul la concediu dacă orele de lucru sunt distribuite inegal, nu puteți utiliza ca bază programul de lucru săptămânal , ci trebuie să utilizați ca bază o perioadă mai lungă, mai reprezentativă – în caz de îndoială chiar și întregul timp de lucru anual . Pentru a face acest lucru, puteți modifica ușor formula dată mai sus:

(zile de concediu pe an) / (zile lucrătoare anuale)

x (zile lucrătoare obligatorii pe an)

Dacă presupunem o medie de trei zile lucrătoare pe săptămână, va trebui să lucrați 156 de zile (3 zile x 52 de săptămâni) pe parcursul întregului an. Dacă angajații cu normă întreagă au un drept de concediu de 30 de zile într-o săptămână de 5 zile (adică cu un timp de muncă anual obligatoriu de 5 zile x 52 săptămâni = 260 de zile), rezultă următorul calcul: 30 / 260 x 156 = 18 vacanță zile, relatează sursa citată. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel