Italia. Zeci de muncitori români scot la lumină o serie de abuzuri: „Pericol continuu și salarii mici”. Compania neagă: „Numai calomnie”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. Zeci de muncitori români scot la lumină o serie de abuzuri: „Pericol continuu și salarii mici”. Compania neagă: „Numai calomnie”. FOTO: captură ilrestodelcarlino.it
Italia. Zeci de muncitori români scot la lumină o serie de abuzuri: „Pericol continuu și salarii mici”. Compania neagă: „Numai calomnie”. FOTO: captură ilrestodelcarlino.it

21 de muncitori români au depus plângeri împotriva companiei la care au lucrat, în Bologna, Italia.

Ture istovitoare, „de la 6 dimineața fără oră de încheiere”, adică „până la ultima livrare chiar și seara târziu”. Condiții de lucru „de pericol continuu” cu hamali români supuși „metodelor degradante și umilitoare de control de la distanță”. Salariile „clar mai mici” decât cele cerute de contractul național de muncă.

Aici este inima anchetei efectuată de procurorul Gabriella Tavano care se învârte în jurul gigantului de mobilă Mondo Convenienza. Depozitul de mărfuri bolognez în care au lucrat cei 21 de muncitori români care în august 2020 au depus 18 plângeri la carabinierii Calderara „având același conținut și referitoare la aceleași fapte”. O listă lungă de cooperative și societăți cu răspundere limitată care își desfășoară activitatea în depozitul de mărfuri cu reprezentanții acestora care sunt acum chemați să răspundă pentru infracțiunea „intermedierea și exploatarea ilicită a muncii”.

 

Muncitorii români scot la lumină o serie de presupuse abuzuri suferite

 


Muncitorii români scot la lumină o serie de presupuse abuzuri suferite. Plecând tocmai de la salarii, „mai mici decât cele ale tabelelor minime aferente sectorului de mărfuri, bazate pe mecanismul 3%, pe lângă faptul că nu au dreptul la odihnă și concediu”.

Apoi condițiile de „pericol continuu” la care ar fi fost supuși montatorii, „din cauza greutății sarcinilor pe care am fost nevoiți să le suportăm în timpi de lucru foarte scurți, dictate de personalul Mondo Convenienza”. Nu numai. Reclamanții vorbesc de „încălcări flagrante de drepturi” care au ajuns chiar până la atingerea „personalității noastre”, ca în cazul „examenelor de sânge necesare pentru adecvarea muncii”, care ar fi fost efectuate „sistematic în spațiile din interiorul companiei, improprii atât din punct de vedere igienic cât și structural”.

Probe de sânge prelevate de multe ori „în cabinetul de feronerie, fără măcar a folosi mănuși”, fără „o chiuvetă, un pat sau un frigider”.

De asemenea, nu au fost luate măsuri împotriva accidentelor și „în caz de incapacitate de muncă din cauza unor probleme de sănătate, companiile angajatoare au plătit un salariu semnificativ redus, invocând drept motiv acela de a fi creat neplăceri companiei”.

 

„Lumea suferinței”

 


Primele proteste începuseră deja în 2017, urmate de o serie de sesizări către sindicate. Aceleași probleme și acțiuni identice și în alte părți ale Italiei care au dus la crearea unei pagini de Facebook numită „Lumea suferinței”. De la Campi Bisenzio la Ivrea unde a fost deschisă o anchetă similară în urmă cu doi ani cu infracțiuni și mai grave care au presupus și „maltratarea, angajarea ilegală și circumstanța agravantă a discriminării rasiale”.

Aproape toți hamalii, de naționalitate română, explicaseră că au rezistat în anumite condiții pentru că de multe ori era singurul salariu adus acasă. Potrivit Parchetului, suspecții „au recrutat, folosit, angajat forță de muncă supunând muncitorii unor condiții de exploatare, profitând de starea lor de nevoie, determinată și de condițiile precare de viață personală și familială”. Și acest lucru a durat din octombrie 2007 până în aprilie 2018.

 

„Numai calomnie”

 


„Mulți români ocupă funcții importante, niciun muncitor nu a fost amenințat vreodată, s-a respectat programul de lucru, Numai calomnie!”, susțin cei anchetați. 

Potrivit acuzațiilor, din diverse motive suspecții au încălcat legislația privind munca, „cu ture programate de la ora 6 dimineața fără oră de încheiere”. Legislația privind siguranța și igiena „obligând și lucrătorii să suporte sarcini fizice fără ajutorul unor mașinării, aceasta atrage după sine greutatea excesivă a mijlocului de transport, având ca rezultat o scădere periculoasă a randamentului și fiabilității pe drum”. Toate acestea prost plătite și supuse unor „metode degradante și umilitoare de control”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel