EXCLUSIV  Ce trebuie să știi despre munca în Germania: drepturi și obligații, salarii și abuzuri. Vlad Ruja, consultant în carieră și integrare în Germania, informații importante pentru români

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit estimărilor oficiale, peste un milion de români trăiesc și lucrează în Germania. Acestora li se adaugă, an de an, câteva zeci de mii de lucrători sezonieri. Vlad Ruja, consultant în carieră și integrare în Germania, vorbește, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.ro, despre condițiile de lucru din această țară, drepturile și obligațiile muncitorilor, salarizare, dar și despre ce poți face atunci când te simți nedreptățit.  

În fiecare an, tot mai mulți români aleg să Germania ca țară adoptivă, fiind atrași de standardul ridicat de viață și de salariile competitive. Chiar dacă pleacă din România sau din altă țară UE, întotdeauna sunt probleme care au nevoie de un răspuns. Vlad Ruja, consultant în carieră și integrare în Germania, răspunde la câteva întrebări, în încercarea de a creiona un tablou cât mai clar în ceea ce privește mediul de lucru din această țară.

Vlad Ruja-consultant-in-cariera-si-integrare-in-germania

Vlad Ruja, consultant în carieră și integrare în Germania (Foto: arhiva personală)

Cum este reglementată recunoaşterea diplomelor şi a calificărilor?

 

În primul rând, diplomele de studii din România se pot recunoaște în Germania. Depinde ce meserie și ce competențe are fiecare. Sunt instituții de specialitate care se ocupă cu asta. Mă gândesc acum la Regierung. Se trimit actele la autoritatea landului în care locuiești în Germania sau în zona unde este situat viitorul angajator, dacă tu ești în România. Cine nu are timp sau din orice alt motiv nu vrea să facă acest lucru personal, mai ales că există bariera lingvistică, sunt companii care ocupă de acest proces, indiferent de domeniul de activitate.

Este un proces relativ complicat, se solicită foarte multe hârtii. Uneori cer mai multe documente ca în România. Toate hârtiile se traduc și se legalizează.

Situația diferă de la caz la caz. Sunt unele meserii în care diploma se recunoaște doar cu un anumit nivel de limbă. De exemplu, în cazul asistenților medicali se recunoaște doar dacă au nivelul B2 de limbă. B2 înseamnă examene serioase de limbă. Trebuie să treacă prin cursuri de limbă pentru a le fi recunoscută diploma de asistenți medicali din România.

Cum este reglementat timpul de lucru și ce probleme pot apărea?

 

Contractul standard de lucru este la fel ca în România, de 40 de ore pe săptămână. Legea permite un număr de 8 ore suplimentare pe săptămână. După ce se depășesc orele legale de lucru, angajatorul este obligat să-ți ofere zile libere. Abuzurile de care vorbim uneori se întâmplă și din vina oamenilor. Mulți vor să vină să lucreze 7 zile din 7, ceea ce nu e legal nicăieri în lume. Sunt muncitori români care propun chiar ei să lucreze atât de mult, apoi dau vina pe firme. Nu vine nimeni să te oblige să lucrezi 7 zile din 7. Așa se ajunge la abuzuri. Eu cunosc foarte bine situația din domeniul medical. Aici, în Germania, când ai ziua liberă, dacă e nevoie de personal, te poate suna să te întrebe dacă vrei să lucrezi. Ei te sună și te întreabă, dar nu ești obligat să te duci. Nici măcar nu trebuie să spui motivul. E ziua ta liberă, tu poți refuza. Uneori se fac compromisuri, dar tot cu acordul angajatului. Eu îi sfătuiesc pe toți cei care lucrează aici să profite și să se bucure de zilele libere.

Sunt și niște informații eronate pe care unii angajați le au. De exemplu, mulți cred, că dacă ești în concediu medical, angajatorul nu te poate concedia. Acest lucru nu este adevărat. Angajatorul poate renunța la serviciile tale în perioada de probă, chiar dacă te afli în concediu medical.

În prima lună de activitate, dacă ești bolnav, vei primi bani de la Casa de Sănătate, nu de la angajator. Angajații Casei de Sănătate fac un fel de anchetă pentru a stabili dacă nu cumva este vorba de o fraudă la mijloc. Uneori, e greu să le explici oamenilor acest sistem.

muncitori-constructii-in-germania

Muncitorii românii au acces în aproape toate sectoarele de activitate din Germania (Foto ilustrativ, sursa: Unsplash)

Unde se pot adresa muncitorii în cazul unor conflicte de muncă?

 

Sunt diferite asociații foarte eficiente care protejează drepturile muncitorilor. Te poți înscrie într-un sindicat sau îți poți face o așa-numită asigurare de avocat sau asigurare de protecție juridică (Rechtsschutzversicherung).

Cum funcționează această asigurare de protecție juridică? Simplu: Dacă ai un litigiu de muncă, asigurarea respectivă îți despăgubește costurile cu avocatul. Este un tip de asigurare foarte comun în Germania. Se poate încheia pe dreptul muncii, pe dreptul familiei, în ceea ce privește legislația rutieră, etc.

Bineînțeles, există și în Germania corespondentul „ITM”-ului de la noi. Problema principală este că trebuie să te adresezi în limba germană, ceea ce este o problemă. Din punctul meu de vedere, este foarte important să cunoști puțin limba germană înainte să vii aici și să muncești.

Cei care cred că sunt victimele unor abuzuri se mai pot adresa Arbeitsgericht (Tribunalul pentru Litigii de Muncă).

Mai există Zollamt. Acest Birou Vamal are în atribuții, pe lângă supravegherea granițelor, și colectarea taxelor vamale și lupta împotriva spălării de bani și împotriva muncii la negru. Tot Zollamt se ocupă cu executările silite pentru datorii neplătite la autorități și la persoane juridice de drept comun. Aici poți face o reclamație împotriva angajatorului dacă acesta nu ți-a făcut contract de muncă, dacă te obligă să lucrezi ore suplimentare pe care nu le plătește sau le plătește fără acte.

Cum ne pregătim înainte să plecăm la muncă în Germania?

 

Eu îi sfătuiesc pe toți românii care vor să vină să lucreze în Germania să facă o cercetare amănunțită înainte să facă acest pas. Sunt lucruri importante pe care trebuie să le știi de la început și întrebări esențiale: Unde vii? Care sunt drepturile tale? Unde poți să apelezi?. Totodată, trebuie să verifici bine firma intermediară, să ceri un contract de muncă înainte.

Tu ești prima persoană care trebuie să se ajute. E în interesul tău să strângi toate informațiile. Ideal este să se semneze contract direct cu angajatorul din Germania.

Sparanghel-muncitori-romani-germania

Lucrătorii români sezonieri, sursa a numeroase scandaluri în perioada pandemiei (Foto ilustrativ, sursa: Unsplash)

Salariu minim diferențiat în funcție de domeniu

 

În prezent, salariul minim în Germania este 9,82 euro/oră, însă din luna octombrie acesta va fi majorat la 12 euro/oră. Însă salariul minim este diferențiat în funcție de sector de activitate și de calificări.

De exemplu, în domeniul medical, salariul diferă daca ai făcut un curs de 3 luni de zile, de 1 an de zile sau dacă ai făcut școala de asistenți medicali de 3 ani de zile. Dacă ai studii superioare este un plafon minim. Importantă este recunoașterea diplomei. Degeaba ai făcut facultate în România, dacă nu ai echivalat diploma aici. Vei intra pe salariul minim. Este foarte bine să încerci să-ți recunoști diplomele și calificările aici.

Top 3 sfaturi pentru oricine vrea să lucreze în Germania

 

În primul rând, trebuie să vă documentați foarte bine unde mergeți, cu cine mergeți. Faceți tot posibilul să verificați pe internet firma intermediară și/sau firma la care mergeți să lucrați. Citiți experiența altor oameni cu firma respectivă, ce recenzii are, ce rating are. Totodată, puneți foarte multe întrebări. Dacă o firmă e în regulă, îți vor fi oferite toate detaliile și ți se va răspunde la toate întrebările.

Sunt situații și situații. Să nu te bazezi pe nimeni. Deci pe primul loc aș pune o documentare solidă despre ce înseamnă să lucrezi în Germania. Să nu pleci din România fără un contract de muncă pe care îl ai în mână.

Pe al doilea loc, locuința. Un aspect foarte important este unde exact vei locui în Germania. Și aici ar fi mult de discutat, mai ales că sunt firme de intermediere care pot asigura și cazare. La fel ca la primul punct, trebuie o documentare solidă și dovezi palpabile.

Pe al treilea loc aș pune limba. Sfatul meu pentru oricine este, pe cât posibil, să ia cursuri de limba germană, pentru că, astfel, adaptarea și integrarea va fi mai ușoară. Pot fi evitate neînțelegeri banale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel