Raiduri la frontiera germano-olandeză: Zeci de muncitori români, ținuți în condiții „înfricoșătoare”. Sclavie modernă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Raiduri la frontiera germano-olandeză: „Sclavi români”, descoperiți în condiții „înfricoșătoare”. Ce abuzuri au ieșit la iveală. FOTO: captură gelderlander.nl
Raiduri la frontiera germano-olandeză: „Sclavi români”, descoperiți în condiții „înfricoșătoare”. Ce abuzuri au ieșit la iveală. FOTO: captură gelderlander.nl

Zeci de muncitori români au fost descoperiți ținuți în „sclavie pură” în Emmerik și Geldern. Mai multe raiduri ale autorităților germane și ale Inspectoratului Olandez al Muncii au scos la iveală situația deplorabilă în care se aflau. 

Muncitorii români locuiau câte 40 într-o casă, uneori împărțind o toaletă și un duș cu 14 persoane (bărbați și femei) în care mucegaiul și gândacii erau pretutindeni. Pentru aceste condiții deplorabile, muncitorii români trebuie să plătească 100 de euro pe săptămână chirie. Într-una din case a fost găsit și un cap de porc putrezit.

Aceste abuzuri au ieșit la iveală în weekendul ce tocmai a trecut în timpul raidurilor din Emmerik și Geldern. Pe lângă autoritățile germane (poliție, pompieri, autorități fiscale și inspectoratul de sănătate publică), la acțiuni au participat și agenții Inspectoratului Olandez al Muncii. 

„Aceasta este sclavie pură”, a scris ziarul german NRZ (Neue Rhein Zeitung), citând unul dintre ofițerii anchetatori.

 

Raidurile au fost efectuate pe baza unei noi legi

 

„Sclavia pură” se referă în principal la românii care nu vorbesc limba germană și care lucrează în abatoare olandeze. Aceștia ar câștiga un salariu net lunar de 600 de euro, iar primele de asigurare nu ar fi plătite. Aceștia sunt găzduiți în regiunea de frontieră cu Germania, deoarece, conform legislației olandeze, agențiile de ocupare a forței de muncă nu au voie să perceapă mai mult de 25 la sută din salariu pentru locuințe. 

Dar acest lucru nu se aplică dacă muncitorul lucrează în Țările de Jos și locuiește în Germania. De asemenea, trebuie să plătească transportul cu autobuzul până la locul de muncă. De altfel, în Germania a intrat recent în vigoare o nouă lege care prevede că proprietarii trebuie să anunțe municipalitatea căruia îi închiriază și câte persoane sunt implicate. Raidurile au fost efectuate pe baza acelei noi legi. Ministrul Ina Scharrenburg a anunțat noi măsuri. 

 

„Este înfricoșător să vezi cât de nedemn sunt găzduiți”

 

50 de persoane au fost implicate în acțiune. Potrivit primarului Peter Hinze van Emmerik, 21 de muncitori au fost imediat mutați. 

Hinze dorește să colaboreze mai des cu Inspectoratul Olandez al Muncii. Doar așa crede că poate pune capăt „exploatării unor agenții de ocupare a forței de muncă din zona de frontieră”. „Este înfricoșător să vezi cât de nedemn sunt găzduiți”, a spus Hinze. Primarul Sven Kaiser din Geldern spune în  Rheinsche Post că „acești români au fost nevoiți adesea să-și predea pașapoartele”

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel