Italia. Opt muncitori români acuză că au fost EXPLOATAȚI și umiliți de firma Mondo Convenienza. "Dacă nu vă convine, să vă întoarceți în România" 

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Mondo Convenienza, compania acuzată că a exploatat muncitori români
Mondo Convenienza, compania acuzată că a exploatat muncitori români

Opt muncitori români angajați la firma de distribuție de mobilă Mondo Convenienza, din Italia, au dat în judecată compania, pe care o acuză de sclavie modernă. 

Opt muncitori de naționalitate română, angajați ai companiei de distribuție de mobilă Mondo Convenienza, au denunțat condițiile grele de muncă în care erau obligați să lucreze și au dat în judecată unitatea, scrie publicația La Repubblica.

Muncitorii se plâng că transportau și asamblau mobilierul în schimburi epuizante, nu aveau pauză de prânz și uneori nici măcar o zi liberă pe săptămână, iar dacă își cereau drepturile erau amenințați cu concedierea.

Unii dintre ei au intentat deja un proces civil, pentru a obține dreptate în fața justiției

 

Asistați de avocata Caterina Biafora, lucrătorii exploatați au scris în declarațiile lor condițiile grele în care au lucrat. În mod oficial ei au fost angajați de Tsl Service, o companie tip cooperativă, care se ocupă cu transportul, livrarea și asamblarea mobilierului, în numele MC Service, compania specializată în distribuția de accesorii de mobilier.

"Zilele de lucru începeau la ora 6:00 dimineața și nu se încheiau niciodată înainte de 19.00, iar de multe ori se lucra până la ora 22:00”, au declarat muncitorii.

"Nu aveam pauză de prânz, lucram de luni până sâmbătă, timp de cel puțin 13 ore pe zi. S-a întâmplat ca în unele perioade, timp de câte 3 luni, când aveam comenzi multe, să lucrăm și duminica, ajungând la 91 de ore lucrate pe săptămână. Nu era posibil să ceri liber, concediu de odihnă sau să lipsești dacă te-ai îmbolnăvit, altfel erai amenințat cu concedierea imediată”.

"Dacă nu vă convine, sa vă întoarceți în țară la voi"

 

În momentul în care încercau să se răzvrătească, muncitorii erau batjocoriți: „Dacă nu vă convine, acolo e ușa!” sau "Dacă nu vă convine, întoarceți-vă în țară la voi.”

Față de orele lucrate, plățile primite de muncitori nu erau deloc corespunzătoare, dar din necesitatea de a duce acasă un salariu, pentru a-și putea întreține familiile, mulți au tăcut și au acceptat de voie, de nevoie, condițiile impuse de angajator. Au rezistat până când au început să aibă probleme de sănătate, atât fizice, cât și psihologice, precum stresul și anxietatea.

Marți, 2 februarie, este programată o audiere în fața Judecătorului Muncii, mai scrie sursa citată.

Mondo Convenienza, acuzata ca a exploatat muncitori romani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel