România, "invadată" de muncitori străini. Guvernul Ciucă dă încă 100.000 de avize pentru lucrători din alte țări

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

În contextul în care tot mai mulți români au plecat să lucreze în țările din vestul Europei, deficitul de muncitori în unele sectoare se adâncește de la an la an. Astfel, guvernul Nicolae Ciucă urmează să aprobe, în şedinţa de joi, un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dar și o hotărâre privind contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2022. 

Numărul muncitorilor străini integrați pe piața forței de muncă din România va crește în acest an cu 100.000. Guvernul condus de Nicolae Ciucă va adopta în ședința de astăzi o Hotărâre în acest sens.  

Șantierele din România s-au umplut de muncitori din Asia

 

Guvernul va stabili, printr-o hotărâre, contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2022, propunerea cuprinsă în proiectul de act normativ stabilind un număr de 100.000 de lucrători.

Constructorii vor cu orice preţ angajaţi, dar întrebarea este ce costuri sociale şi economice va aduce inundarea pieţei cu forţă de muncă din Asia. Turcia, India, Bangladesh, Vietnam, Nepal sunt principalele ţări care au furnizat forţă de muncă pentru industria construcţiilor din România.  

Turcia, India, Bangladesh, Vietnam, Nepal sunt principale­le ţări care au furnizat forţă de mun­că pentru industria cons­trucţiilor din România, în con­diţiile în care oferta locală este deficitară. Nepal, Sri Lanka, Maroc, Moldova, Pakistan, Ucraina sunt alte ţări care se înscriu în top zece, cu câteva sute de cetăţeni fiecare ajunşi în firmele de construcţii din România, indică ZF, potrivit Mediafax.

Li se adaugă însă şi state precum Egipt, China, Serbia, Sudan, care au trimis, la rândul lor, zeci de oameni pe şantierele şi în fabricile de materiale de construcţii pe plan local doar în perioada ianuarie-octombrie 2021, potrivit datelor furnizate de Inspecto­ratul General pentru Imigrări.

În total, puţin peste 7.000 de străini au venit să lucreze în construcţii în România în primele zece luni ale anului 2021, în uşoară scă­dere faţă de anul anterior, când, în pri­mele nouă luni, peste 7.300 de muncitori de peste graniţe veniseră în România cu acelaşi scop. Totuşi, în 2019 de pildă, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie, fuseseră emise sub 2.000 de astfel de avize de angajare pentru cetăţeni străini în construcţii.

Deficit de muncitori în domeniul construcțiilor

 

Construcţiile sunt una dintre industriile care absorb cei mai mulţi dintre străinii care ajung să lucreze în România. În aceste condiţii, deficitul de personal de pe piaţa muncii şi presiunile făcute în fiecare an de către angajatori au condus la stabilirea unui contingent-record de imigranţi din state din afara UE care pot veni să lucreze din acest an în România: 100.000 de persoane, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii. Faţă de anul 2021, nivelul contingentului din 2022 ar urma să fie dublu, după ce deja a crescut exponenţial în ultimii cinci ani.

Aşa se face că locatarii din blocurile vechi încep tot mai frecvent să se uite cu mirare la noii lor vecini care locuiesc în chirie, numeroşi într-un singur apartament, şi care merg în şlapi, cu picioarele goale, la magazine ca Mega Image, devenind o prezenţă exotică în cartier. În multe ţări din Occident, unde de asemenea a devenit o obişnuinţă angajarea cetăţenilor străini, s-au format adevărate cartiere dedicate pentru aceştia, astfel că se pune întrebarea dacă şi România va ajunge în aceeaşi situaţie.

Salarii între 500 și 700 de euro

 

"Cei mai mulţi angajaţi necalificaţi din construcţii câştigă în România circa 700 de euro, pe când în străinătate salariul depăşeşte 1.000 de euro. Dar deja nu mai este vorba doar despre salarii, ci şi despre instabilitatea politică şi legislativă de la noi. Nu sunt bătute în cuie nişte direcţii, nu există o strategie de ţară. Un muncitor român poate s-ar întoarce acasă, dar ştie că regulile se pot schimba de pe o zi pe alta aici“, spune Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Ea precizează că muncitorii din Asia aleg să vină în România, pentru că, în ţările de origine, condiţiile de viaţă sunt mai dificile decât aici.

„În Vietnam, câştigul mediu este de circa 150 de dolari pe lună. Or, dacă un muncitor primeşte în România 500 de euro pe lună, este foarte fericit.“

Românii au la dispoziție sute de locuri de muncă în toată Europa

 

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 392 locuri de muncă vacante. Astfel, românii se pot angaja în Germania, Norvegia, Estonia, Franța, Finlanda, Polonia și Olanda.

Germania pune la dispoziția românilor 272 de locuri de muncă pentru: lucrător în amenajarea expozițiilor și a magazinelor; tâmplar (fabricare și asamblare mobilier de expoziție și de magazin; magaziner – cunoștințe de limbă germană (scris și vorbit) operator mașini și sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor și a materialelor plastice); muncitor în construcții; maistru în construcții; lucrător în construcții de beton/beton armat; lucrător în producția și prelucrarea sticlei/fabricarea fibrei de sticlă;tăietor de carne și lucrător în producție;

În Norvegia sunt disponibile 96 locuri de muncă pentru: tâmplar, faianțar, mecanic auto, betonist schelar; electrician, șofer autobuz, vopsitor auto, vopsitor, șofer, agent curățenie.

Opt locuri de muncă sunt disponibile în Estonia pentru: sudor, tăietor lemne, mecanic auto;

Franța pune la dispoziție 7 locuri de muncă pentru: farmacist, sudor, mecanic utilaje agricole;

Finlanda caută 5 muncitori în industria alimentară;

Polonia anunță  3 locuri de muncă pentru: măcelar abator vită;

Olanda caută un tâmplar.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa consilierilor EURES din cadrul AJOFM-urilor județene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel