Spania. Moldoveni, ademeniți de români cu oferte de muncă. Realitatea era însă alta: duși într-un garaj, neplătiți și exploatați pe câmpuri

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Doi români sunt judecați la secția a IV-a a Tribunalului din Sevilla, Spania, pentru presupuse infracțiuni de trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă. 

Parchetul cere șase ani și jumătate de închisoare pentru cei doi români care sunt acuzați de infracțiuni de trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă. Conform procurorilor, cei doi români au recrutat șapte persoane din Republica Moldova pentru a lucra în Spania în domeniul agricol. Cei șapte muncitori au fost ținuți în spații „supraaglomerate”, în condiții „precare”, iar cei doi români nu le-ar fi plătit salariul convenit de la început. În plus, le-ar fi luat și documentele pentru a nu putea pleca în țara lor de origine.

Potrivit rechizitoriului Parchetului, acuzații sunt Costel M, alias „Chiqui”, și Ianoș B., ambii de naționalitate română. 

 

Promisiuni și contract de muncă fictiv

 

Conform anchetatorilor, românii „se dedică cel puțin din 2018 să aducă subiecți moldoveni în Spania să lucreze în sarcini agricole, promițându-le condiții de muncă care nu se supun deloc realității”.

Muncitorilor li s-ar fi oferit un program de opt ore pe zi cu un salariu de patru sau cinci euro pe oră, transport și cazare gratuite, cu doar patru oameni în cameră. Moldovenii au semnat contractele de muncă „fictive”, iar românii le-au cerut în schimb 130 de euro în plus pentru un „control medical”. Prin aceste oferte, „românii au reușit să surprindă cel puțin șapte subiecți moldoveni mânați de situația lor economică precară și de nevoia de a obține bani”.

 

Muncitorii trebuiau să împartă saltelele între ei

 

Aceste șapte persoane, potrivit Parchetului, „au ajuns în Spania la mijlocul lunii ianuarie 2019 și în februarie 2020”, alături de alți cetățeni moldoveni și ei „racolați” de cei doi români. Au fost preluați din Sevilla de inculpați și duși într-un garaj unde „au dormit până la 18 persoane pe saltele pe jos, fără apă caldă, bucătărie sau toaletă”.

Ulterior, conform relatării Parchetului, aceste persoane au fost transferate la Valladolid pentru a lucra la recoltare, fiind instalați într-o „casă în condiții precare, înghesuită, iar saltele pe jos uneori trebuiau să le împartă, fără apă caldă sau electricitate”.

„Deși au muncit toată săptămâna, ei nu și-au primit salariul la sfârșitul zilei, dar Costel M., care lucra ca manipulant pentru echipaj, s-a ocupat de luarea banilor și nu a avut în niciun moment intenția să le dea salariul convenit, dându-le doar la început 50 de euro și apoi încă 25 de euro”, mai arată procurorii.

 

„Dacă vor pleca el îi va îngropa pe ei”

 

Când acești oameni și-au exprimat dorința de a se întoarce în Republica Moldova, conform rechizitoriului procuraturii, Costel M. i-ar fi avertizat că „întâi trebuiau să plătească costul călătoriei în Spania, iar dacă vor pleca el îi va îngropa pe ei”.

Astfel, Ministerul Public solicită șase ani și jumătate de închisoare pentru ambii inculpați, pentru șapte presupuse infracțiuni de trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel