Italia. Muncitori români, obligați să bea și să se spele cu apă din fântâni publice și să locuiască în șantierele unde lucrau

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Lăsați să doarmă pe șantierele de construcții și obligați să ia apă din fântânile publice. Așa ar fi lucrat doi muncitori români în Italia. Sindicatul italian Fillea-Cgil a vorbit despre neregulile în muncă din zona Macerata în cadrul unei conferințe de presă recente

Sindicatul Fillea-Cgil, împreună cu sindicaliștii Matteo Ferretti și Massimo De Luca, denunță mai multe situații de nereguli pentru muncitori. De la cel mai grav, cel al celor doi români care și-au petrecut noaptea la serviciu, la angajați ai unor firme încadrate ca metalurgiști care sunt în schimb muncitori în construcții, trecând prin lipsa orelor suplimentare și a controalelor organelor publice.

"Vrem reguli puține, dar sigure. Muncitori străini ilegali cazați în garaje sau în aceleași clădiri în care lucrează, angajați ai firmelor clasificate ca metalurgiști care fac în schimb construcții, lipsa controalelor la locul de muncă chiar și în cazul contractelor care implică organisme publice, salarii în care nu apare niciodată orele suplimentare și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale muncitorilor“, au reclamat sindicaliștii.

De data aceasta, plângerea vine direct de la lucrătorii companiilor care, prin intermediul șefilor Fillea CGIL din Macerata, au făcut cunoscute neajunsurile și neregulile grave, pentru care va începe o procedură sindical-judiciară cu tot atâtea plângeri bazate pe ceea ce ne-au spus chiar lucrătorii.

Italia. Muncitori români, obligați să bea și să se spele cu apă din fântâni publice și să locuiască în șantierele unde lucrau

 

Cazul cel mai izbitor este cel al celor doi muncitori români ajunși în Italia nu se știe cum, cu o clasificare și o salarizare care acum face obiectul unei verificări din partea sindicatului, lăsați să trăiască în condiții sanitare imposibile și "salvați" de compatriotul Constantin Pascu. „"Acești doi români  au lucrat la renovarea unui hotel din Urbino și a unui șantier de construcții din Osimo  și au fost adesea lăsați să doarmă la locul de muncă, scoțând apă pentru a se spăla în fântânile publice.

Datorită eforturilor lui Pascu am reușit, chiar și trecând peste situații de amenințări personale, să scoatem acești români dintr-o situație grea iar acum, datorită sensibilității unei firme de construcții din Macerata, au o locuință decentă și un salariu regulat pentru munca pe care o fac“, a explicat Matteo Ferretti.

În acest moment, având în vedere condițiile, un sindicalist CGIL, Ccostantin Pascu, care acționează ca intermediar mai presus de toate cu comunitatea românească, reușește și îi duce în altă parte. „Se pare că cei doi muncitori au fost puternic amenințați de compania pentru care lucrau“, mai spun sindicaliștii, potrivit viveremacerata.it.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel