Spania. Muncitorii români deplâng condițiile dure în care trebuie să culeagă citrice: „Nu există program, suntem la dispoziția companiei”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Muncitorii români deplâng condițiile dure în care trebuie să culeagă citrice: „Nu există program, suntem la dispoziția companiei”
Spania. Muncitorii români deplâng condițiile dure în care trebuie să culeagă citrice: „Nu există program, suntem la dispoziția companiei”

Muncitorii din cadrul sectorului de citrice, printre care și zeci de români, au avertizat, luni, cu privire la condițiile dure cu care se confruntă la recoltarea în câmp și la manipularea în depozite, atât din cauza orelor nesfârșite de muncă și a problemelor fizice asociate serviciului lor, cât și din cauza prețurilor la care aceste fructe sunt vândute.

„Nu există program, suntem la dispoziția companiei din prima până în ultima zi de campanie, iar dacă nu vii îți spun: fii atent la consecințe”, a denunțat Carmen Paris, reprezentant al manipulatorilor în comisia specială a Les Corts privind situația și viabilitatea sectorului în Comunitatea Valenciană din Spania.

Acest lucrător cu 20 de ani de experiență s-a plâns că în depozite sunt obișnuiți cu zile de lucru de peste zece ore, de luni până sâmbătă, și că sunt „pedepsiți” dacă nu se conformează. „Acest lucru este imposibil”, a afirmat reprezentanta muncitorilor, ba chiar a deplâns că trebuie „să ceară public voie pentru a merge la baie”.

 

„Este rușinos că o pungă de plastic valorează mai mult decât un kilogram de portocale”

 

Cristina Vitorio și-a expus situația „din ce în ce mai dificilă”, deoarece lucrătorilor sezonieri le place să lucreze cu bucata și sunt plătiți pentru zilele în care ies la câmp, lucru dificil în această lună în care au fost nevoiți să se oprească timp de 15 zile din cauza vremii. Cristina Vitorio a mai subliniat că pot suferi de patologii asociate cu încărcarea fructelor în camioane, iar câmpurile sunt „din ce în ce mai abandonate” și cooperativele „se prăbușesc”. De asemenea, condițiile dure îl fac un sector puțin feminizat: „Când am început aveam 17 ani, nimeni nu mă iubea pentru că eram femeie”.

Muncitoarea mai deplâns că „este rușinos că o pungă de plastic valorează mai mult decât un kilogram de portocale” și că sunt colegi care vin să semneze contracte „fără să aibă habar” taxând sub ceea ce corespunde piața muncii. Și toate acestea vin după ce „la începutul pandemiei au devenit eroi”.

 

„O oază extinsă de exploatare”

 

La rândul ei, reprezentanta CCOO Soledad Montaner a acuzat firmele temporare din sector - „o oază extinsă de exploatare” - și a criticat că atunci când sunt sancționate „le este mai ieftin să plătească infracțiunea decât să respecte legea”. „Sunt lanțuri mari de magazine care le folosesc”.

În plus, această delegată de sindicat a exclus că reforma muncii va avea un impact mare asupra citricelor - acordul reglementează deja contractele discontinue și temporare -, ea a remarcat că majoritatea imigranților care lucrează în domeniu sunt legal în Spania și a cerut crearea unei Inspecții a Muncii la nivel european.

Tocmai, în comisie a apărut directorul teritorial al Inspecţiei Muncii în Comunitate, Pilar Fuentes, care a recunoscut că firmele din sector au „reacţionat” în ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă şi angajarea temporară.

 

Lucrătorii imigranți reprezintă 55% din numărul total

 

Pe parcursul anului 2021, 26 de lucrători din sectorul fără permis de ședere în Spania au fost depistați printre cele 485 de inspecții ale câmpurilor din Valencia, în timp ce la sfârșitul anului 2019 au observat că grupuri de maiștri de naționalitate română care găzduiau muncitori în apartamente din Castellón și „le-au reținut documentele”.

Directorul general al Muncii, Elvira Ródenas, a subliniat că lucrătorii imigranți reprezintă 55% din numărul total al celor afiliați la regimul general, dintre care aproximativ 7.200 corespund Uniunii Europene și peste 20.000 către țări terțe.

 

Sunt „multe de îmbunătățit” în depozite

 

În ceea ce privește dosarele de reglementare a forței de muncă, în funcție de numărul acestora, în Comunitate au fost înregistrate 106 ERTE în 2020 (592 lucrători afectați), 19 în 2021 (69 lucrători) și doar unul în acest moment în 2022 (patru lucrători).

Pe de altă parte, directorul general a subliniat că în ultimii doi ani s-au înregistrat mai puține accidente de muncă în sector și a recunoscut că sunt „multe de îmbunătățit” în depozite pentru un confort sporit pentru muncitori.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel