Spania. Români, escrocherii de 100.000 euro în doar o săptămână: „Sunt mai multe victime”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Agenții Poliției Naționale au arestat în Valencia doi români, în vârstă de 37 de ani, respectiv 38 de ani, ca presupuși autori a trei infracțiuni: înșelăciune, spălare de bani și fals în documente. 

Se presupune că românii au trimis mesaje text în masă oamenilor, pretinzând a fi o bancă, însă ei au obținut datele și parolele victimelor. Potrivit Poliției Naționale, presupușii escroci români ar fi obținut un profit de aproximativ 100.000 de euro în doar o săptămână.

Dacă pe telefonul tău mobil sosește un mesaj prin care îți solicită datele și parolele, fii imediat suspicios, pentru că atunci s-ar putea să fii ținta unei escrocherii numită „smishing”. Infractorii cibernetici intenționează să vă acceseze datele personale și parolele bancare după ce trimit în masă mesaje text către telefoanele mobile. Scopul este să jefuiască contul victimei. 

 

Escrocii români au trimis SMS-uri din partea băncii

 

Grupul de Criminalitate Cibernetică al Poliției Naționale din Valencia a început o anchetă în ianuarie anul trecut, tocmai după ce a depistat numeroase plângeri legate de „smishing”. Escrocii români au trimis SMS-uri, în care victimele și-au introdus datele: nume și prenume, parolă și PIN. Și cu toate acele date, ei au accesat contul.

Odată ce au avut datele în posesia lor, presupușii infractori puteau accesa conturile victimelor prin intermediul aplicațiilor mobile și puteau solicita carduri bancare, care erau colectate la adrese, de asemenea false. Odată cu cardurile în posesia lor și cu pinul furnizat de victime prin înșelăciune, aceștia au făcut achiziții de produse care aveau o ieșire ușoară pe piața neagră, precum telefoane și laptop-uri de ultimă generație.

 

Românii și-au făcut achiziții masive

 

Potrivit raportului de poliție, din cercetările efectuate s-a stabilit că cei bănuiți că ar fi autorii fraudei se aflau în Valencia. Anchetatorii au localizat un apartament în centrul orașului și altul în orașul Alboraya, unde stăteau presupușii escroci, precum și unul dintre aceștia folosind documente false. În cele din urmă, suspecții au fost arestați „în flagrant”, pe când se aflau într-o unitate folosind cardurile bancare presupuse obținute în mod fraudulos pentru a obține telefoane mobile de ultimă generație.

Aceștia au confiscat două carduri bancare obținute prin „smishing”, precum și 2.580 de euro numerar, șase telefoane mobile și patru parfumuri achiziționate cu carduri false. În plus, a fost identificată și o a treia persoană, care ar fi fost implicată în evenimente, care nu se mai află în Spania.

În perioada în care au stat în Spania, românii și-au făcut achizițiile masive. Cu această ocazie, acțiunea rapidă a poliției a permis ca alți clienți ai entității de care aparțineau cei afectați să nu fi fost prejudiciați. Până acum, sunt o duzină de afectați cărora infractorii le-au generat prejudicii economice, în unele dintre ele, de până la 15.000 de euro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel