Negocierile de la Istanbul ar putea să nu continue mâine, deoarece "rușii au zburat să gândească"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Negocierile de la Istanbul ar putea să nu continue și mâine. Potrivit presei, delegația rusă a zburat în Rusia pentru consultări, astfel că mâine, negocierile ar putea fi puse „pe pauză“.

Este puțin probabil ca discuțiile dintre Ucraina și Rusia de la Istanbul să continue și mâine, au declarat delegațiile ucraineană și rusă. Delegația rusă a zburat pentru a "gândi".

"Cel mai probabil, mâine nu vor continua negocierile. Rușii au zburat să se gândească", potrivit Pravda, citând surse proprii.

O nouă rundă de discuții între Ucraina și Rusia a avut loc, în această dimineață, la Istanbul. Printre membrii delegației ucrainene, care s-au aflat direct la masa negocierilor, s-au numărat șeful fracțiunii Slujitorul Poporului, David Arahamiya, ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, consilierul șefului biroului prezidențial Mykhaylo Podolyak, șeful delegației ucrainene la TCG, Andrey Kostin, deputatul Rustem Umero, ministrul adjunct de externe Mykola Tochitskyy și șeful adjunct al biroului prezidențial Kyrylo Tymoshenko.

 

Negocierile din Turcia ar putea să nu continue și mâine, deoarece "rușii au zburat să gândească"

 

Aceasta este prima întâlnire față în față dintre cele două părți de la 7 martie, când au avut loc discuții în regiunea Brest din Belarus. De atunci, delegațiile au fost în contact permanent prin legătură video.

Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate în schimbul unor garanţii de securitate la ultima rundă de discuţii cu Rusia, ceea ce înseamnă că nu se va alătura unor alianţe militare şi nu va găzdui baze militare pe teritoriul său, au declarat, marţi, negociatorii ucraineni pentru jurnaliştii de la Istanbul.

Propunerea va include şi o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei anexate şi va intra în vigoare numai în eventualitatea unei încetări complete a focului.

"Negocierile privind un acord asupra neutralităţii şi a statutului non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică (...), s-a decis, pentru a creşte încrederea, să se reducă radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov", a declarat la Istanbul adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin.

Negocieri la Istanbul: Kievul propune un statut de neutralitate cu garanţii extinse; Rusia anunţă reducerea ''radicală'' a activităţii ei



Statul major va prezenta în detaliu ce implică aceste decizii, după ce delegaţia rusă se va întoarce la Moscova, a mai precizat Fomin.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a vorbit despre "discuţii substanţiale" între cele două părţi şi a spus că propunerile "clare" ale Ucrainei în vederea unui acord vor fi "studiate foarte curând şi înaintate preşedintelui" Vladimir Putin.

Potrivit lui, o întâlnire între cei doi preşedinţi Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, solicitată şi de partea ucraineană, şi reprezentanţii statelor garante, ar fi posibilă în caz de acord pentru încetarea ostilităţilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel