Olanda. Zeci de muncitori români protestează în fața companiei la care lucrează: „Suntem sclavi”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Olanda. Zeci de muncitori români protestează în fața companiei la care lucrează: „Suntem sclavi”. FOTO: captură omroepbrabant.nl
Olanda. Zeci de muncitori români protestează în fața companiei la care lucrează: „Suntem sclavi”. FOTO: captură omroepbrabant.nl

Peste 100 de angajați, printre care și zeci de muncitori români, ai centrului de distribuție GXO din Tilburg, provincia Brabantul de Nord din Olanda, au oprit munca în această după-amiază. 

Ei se plâng de siguranța în companie. Împreună cu sindicatul FNV au ținut o ședință de lucru în fața porții. Muncitorii, în cea mai mare parte est-europeni, au fost uniți. Nu vor să-și predea telefoanele când vin la serviciu. Totul după ce compania a interzis telefoanele ca urmare a unui incendiu. 

Karolina Rysziliewicz are un contract permanent cu GXO. Îi place meseria ei, dar nu-i place faptul că nu își poate lua telefonul cu ea. „Am doi băieți, de 10 și 14 ani. Unul este autist, iar celălalt are epilepsie. Vreau telefonul ca să păstrez legătura cu soțul meu. Acum stau mereu cu gândul la ei și nu pot lucra în liniște”.

 

Excepție pentru ucraineni


Karolina a avut miercuri o întâlnire cu sindicatul și conducerea GXO. Joi dimineață, chiar înainte de oprirea lucrului, GXO a vrut să facă excepții pentru angajații din Ucraina sau pentru persoanele care au membri de familie bolnavi sau muribunzi. Își pot lua telefonul cu ei.

„Nu este sigur să mergi în centrul mare de distribuție fără telefon. La GXO din SUA au existat deja decese pentru că nimeni nu a putut suna la 112”, spune Edwin Atema de la sindicatul FNV. Potrivit sindicatului, muncitorii de la alte filiale GXO au voie să meargă la serviciu cu telefoanele.

Muncitorii români spun că telefoanele sunt furate din dulapurile în care trebuie să le pună. Aceștia precizează nu pot apela la manageri pentru cerințele lor: „Suntem sclavi”, spune emoționat un român. „Dacă întârzii un minut, îmi taie 15 minute din ora de muncă. Dar dacă venim prea devreme, nu se întâmplă nimic”.

 

„Angajează prea mulți oameni”


Muncitorii români din cadrul GXO susțin că pot fi anunțați de exemplu, că „astăzi nu muncești”. Apoi stau toată ziua fără să facă nimic și să nu câștige nimic. „De fapt, GXO angajează prea mulți oameni. Așa că se întâmplă adesea să poți lucra doar trei zile pe săptămână. Nu venim aici în Olanda pentru asta, desigur”, spune un român.

Cu toate acestea, nu se gândesc să meargă la o altă companie de logistică din Tilburg. „E la fel peste tot”, spun românii. Dar celor mai mulți dintre ei le place de fapt meseria.

„Dacă plec, cel care va veni în locul meu va avea aceleași probleme. Așa că voi rămâne și voi încerca să le rezolv”, a adăugat Katarina.

 

Răspunsul Sindicatului GXO

 

Sindicatul FNV și-a propus să permită din nou telefoanele timp de zece zile pentru a găsi o soluție permanentă în acest timp.

GXO nu este în asentimentul muncitorilor. A promis că seifurile pentru telefoane vor fi mai bine securizate și că, prin urmare, telefoanele pot fi luate înăuntru în cazuri excepționale. Potrivit unui purtător de cuvânt al GXO, telefoanele mobile nu mai sunt permise de mult timp la locul de muncă. Liderii echipei au un telefon mobil pentru a putea suna în caz de urgență. Există, de asemenea, butoane de alarmă și de incendiu în întreaga clădire. 

Potrivit FNV, muncitorii sunt dispuși să facă grevă. Sindicatul va face presiuni și asupra GXO și prin H&M. Această companie de îmbrăcăminte este unul dintre principalii clienți ai grupului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel