Olanda. Muncitorii români iau lecții pentru a se integra în comunitate: „Limba este doar o barieră” - FOTO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Olanda. Muncitorii români, lecții pentru a se integra în comunitate: „Limba este doar o barieră” - FOTO
Olanda. Muncitorii români, lecții pentru a se integra în comunitate: „Limba este doar o barieră” - FOTO

Mulți lucrători români și polonezi muncesc în Hollands Kroon, Olanda, acesta fiind un subiect fierbinte în perioada premergătoare alegerilor municipale. Peste 40% dintre locuitori au spus recent, într-un sondaj realizat de NH Nieuws și Kieskompas, că sosirea muncitorilor migranți „a dus la neplăceri”. Mulți muncitori români locuiesc în Kreileroord și, prin urmare, consiliul satului a venit cu o idee de a-i implica mai mult în comunitate. 

„Limba este doar o barieră”, spune Enny van der Kruit de la consiliul satului din Kreileroord din Olanda de Nord. Ea locuiește în Kreileroord de multă vreme și a văzut numărul muncitorilor imigranți din localitatea ei crescând în fiecare an. De aceea, consiliul satului a venit cu inițiativa în urmă cu câțiva ani de a organiza lecții de limbă olandeză pentru muncitorii migranți români și polonezi. A început ca un program pilot cu avizul Primăriei, dar acum a devenit un mare succes. 

În fiecare marți seara, muncitorii imigranți din Hollands Kroon vin la Kreileroord pentru a lua lecții de limbă olandeză. Sunt foarte motivați și muncesc din greu pentru a stăpâni această limbă.

2. -imagine fara descriere- (olanda--muncitorii-romani--lectii-pentru-a-se-integra-in-comunitate-limba-este-doar-o-bariera---foto-2.jpg)

Spre bucuria directorului școlii Harry Toebes. „Copiii lor merg adesea la școală aici și apoi traduc pentru părinții lor”. El continuă: „Și asta nu mai este necesar”. Acum este, de asemenea, mai ușor pentru imigranți să ia contact cu vecinii. 

 

Muncitor român: „Este o limbă dificilă”

 

Oricine crede că elevii vor învăța limba după doar câteva lecții se înșeală. Procesul durează adesea de la unul până la doi ani. Olandeza este văzută ca o limbă dificilă și, de asemenea, diferă enorm de gramatica limbii române sau poloneze. 

„Este o limbă dificilă, mai ales vorbirea și scrisul”, spune un muncitor român care ia lecții la Kreileroord.

3. -imagine fara descriere- (olanda--muncitorii-romani--lectii-pentru-a-se-integra-in-comunitate-limba-este-doar-o-bariera---foto-3.jpg)

Profesoara Petra Renkema consideră că predarea acestei lecții este o provocare distractivă. Profesorul din clasele primare, care a început ca voluntar, lucrează cu mare plăcere de câțiva ani încoace. Ea a avut deja mulți lucrători imigranți la școală și aude adesea despre efectul pozitiv pe care îl are asupra lor. „Auzi oameni care sunt promovați la locul de muncă, pentru că cunosc mai bine limba olandeză”, spune Renkema. „Primesc multă satisfacție din asta”

Pe 14, 15 și 16 martie, aproape toți nord-olandezii pot merge la vot. În perioada premergătoare alegerilor municipale, NH Nieuws, împreună cu Kieskompas, au efectuat cercetări asupra părerii oamenilor din Noord-Holland despre politica municipală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel