Focar de poliomielită în Ucraina. Riscul ca bolile infecțioase să se răspândească rapid este crescut

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Focar de poliomielită în Ucraina. Riscul ca bolile infecțioase să se răspândească rapid este crescut
Focar de poliomielită în Ucraina. Riscul ca bolile infecțioase să se răspândească rapid este crescut

Civilii din Ucraina se confruntă cu o „criză sanitară catastrofală”, deoarece atacurile asupra spitalelor și a convoaielor sanitare limitează accesul la „servicii și resurse medicale care salvează vieți”, a avertizat, vineri, Comitetul Internațional de Salvare (IRC).

64 de atacuri asupra instituțiilor medicale, convoaielor umanitare și personalului medical au fost înregistrate în primele patru săptămâni ale invaziei, a comunicat IRC, citat de CNN.

Totodată, IRC a susținut că în Ucraina s-au născut peste 4.300 de copii și sunt așteptate alte 80.000 de nașteri în următoarele trei luni, dar „pe măsură ce sistemul de sănătate al Ucrainei continuă să se prăbușească, riscul pentru viitoarele mame și pentru copii va crește”.

„Lipsa accesului la apă potabilă și asistență medicală de bază, precum și riscul de creștere a bolilor prevenibile prin vaccin, cum ar fi Covid-19 și poliomielita, pot exacerba în mod semnificativ criza umanitară în curs”, a spus IRC.

Rate ridicate de HIV/SIDA și tuberculoză

 

Reprezentantul organizației, Mesfin Teklu, a declarat că persoanele care sunt în centrele de primire aglomerate și în adăposturi antiaeriene sunt expuse riscului de a se infecta cu Covid-19, deoarece mai puțin de 40% dintre ucraineni au fost vaccinați împotriva virusului.

Mesfin Teklu a afirmat că Ucraina se confruntă, de asemenea, cu un focar de poliomielită, iar vaccinările au fost oprite din cauza războiului.

„În zonele cel mai afectate de conflict, inclusiv în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, ratele de vaccinare contra poliomielitei sunt sub 50%”, a spus el.

„Ucraina se confruntă, de asemenea, cu rate ridicate de HIV/SIDA și tuberculoză”, a adăugat Teklu, În acest context, el a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea acestor boli, dar și a altora, pe măsură ce conflictul se va prelungi, iar rețelele de apă, canalizare și condițiile de igienă continuă să fie afectate și deteriorate.

IRC a transmis că liderii lumii trebuie să acorde prioritate sprijinului pentru cei mai vulnerabili, inclusiv femei, copii și vârstnici.

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel