Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Un nou studiu despre beneficiile și dezavantajele consumului de cafea, publicat în The New England Journal of Medicine, oferă argumente pro și contra. Noile descoperiri demonstrează că o ceașcă de cafea consumată pe zi te poate face să te miști mai mult, dar să dormi mai puțin și îți poate crește riscul de a suferi de un anumit tip de palpitații la inimii.

Autorul principal al studiului, doctorul Gregory Marcus, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea din California în San Francisco face următoarele afirmații: „concluzia generală este că nu există o singură consecință legată de sănătate a consumului de cafea, dar realitatea este mai complicată”, și că: „marea majoritate a cercetărilor despre consumul cafelei a fost observațională, ceea ce înseamnă că ne uităm doar la ceea ce se întâmplă cu oamenii care beau cafea și cu cei care nu beau, ceea ce este sever limitat de posibilitatea că ar putea exista altă caracteristică care determină pe cineva să bea cafea”. „Singura modalitate de a atenua aceste efecte potențiale a fost de a face un studiu de intervenție aleator” a mai precizat renumitul profesor.

Studiul despre efectele imediate ale consumului de cafea asupra sănătății a fost efectuat pe 100 de adulți sănătoși, cu vârsta medie de 39 de ani, din zona San Francisco. Participanții au fost echipați cu ceasuri inteligente Fitbits pentru a se înregistra pașii și somnul, monitoare continue de glucoză din sânge și dispozitive de electrocardiogramă care le urmăreau ritmul cardiac. Fiecare participant a fost repartizat aleatoriu să bea câtă cafea a dorit timp de două zile și apoi să se abțină încă două zile, repetând acel ciclu două săptămâni. Cercetătorii au descoperit că în zilele de băut cafea, participanții au făcut în medie cu 1.058 de pași mai mulți decât în zilele de abstinență, dar și somnul a avut de suferit, participanții dormind cu 36 de minute mai puțin. Cu cât au băut mai multă cafea, cu atât au făcut mai multă activitate fizică și cu atât au dormit mai puțin, anunță cnn.com. În urma studiului, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă a unei relații semnificative între consumul de cafea și contracțiile atriale premature.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel