Adrian Lobonțiu, medic român de renume mondial, decedat în SUA: Geniu în sala de operații, era supranumit „Chirurgul zburător”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Adrian Lobonțiu, medic român de renume mondial, decedat în SUA: Geniu în sala de operații, era supranumit „Chirurgul zburător”
Adrian Lobonțiu, medic român de renume mondial, decedat în SUA: Geniu în sala de operații, era supranumit „Chirurgul zburător”

Reputatul medic român Adrian Lobonțiu, original din Reghin, considerat unul dintre pionierii chirurgiei robotice din Europa, s-a stins din viață în SUA, la vârsta de 54 de ani. Trista veste a fost anunțată de soția sa marți, 9 martie. Doctorul român, supranumit „Chirurgul zburător” va fi adus în țară și înmormântat la Târgu-Mureș.

„Cu profund regret vă anunț că soțul meu, dr. Adrian Lobonțiu a încetat fulgerător din viață duminică, în locuința noastră din S.U.A.

Dr. Adrian Lobonțiu a fost pionier al chirurgiei robotice în Europa, a realizat numeroase intervenții în premieră mondială, atât în străinătate, cât și în țara noastră, iar datorită profesionalismului și devotamentului său față de pacienți și de medicină i-au fost oferite numeroase distincții.

Rămân în urma sa gesturile de mare noblețe profesională și umană, dar și cei trei copii pentru care a fost un tată extraordinar. Dumnezeu să îl odihnească!

Înmormântarea va fi una restrânsă și va avea loc pe plaiurile natale, la Târgu-Mureș”, a anunțat soția medicului Adrian Lobonțiu pe Facebook.

Citește și: Caz unic: O româncă infectată cu Covid-19 a născut PATRU bebeluși perfect sănătoşi

Adrian Lobonțiu, medic român de renume mondial, decedat în SUA

 

Cei care l-au cunoscut pe reputatul medic român spun că acesta a fost un pionier al chirurgiei robotice, realizând câteva intervenții chirurgicale în premieră mondială.

„Duminică, 7 martie, a încetat fulgerător din viață, în locuința sa din Wasahington, dr. Adrian Lobonțiu, unul din cei mai importanți chirurgi pe care i-a dat România în perioada postdecembristă.

A lucrat aproape 20 de ani în sistemul medical din Franța și 8 ani în SUA. Mai întâi în Silicon Valley, unde s-a specializat în chirurgie robotică și din 2019 la EndoGastric Solutions, în Washington, unde a ocupat poziția de director medical. A fost un adevărat pionier în chirurgia robotică și telesatelitară. De numele său se leagă numeroase intervenții, unele în premieră mondială.

El este medicul care, în anul 2006, a operat în premieră un pacient suferind de boală de reflux gastroesofagian, folosind tehnicile chirurgiei endoluminale – o chirurgie fără incizii, fără pierderi de sânge şi fără cicatrice.

Tot în 2006 a fost desemnat de către Centrul Biografic din Cambridge – Anglia, drept cel mai bun medic specialist al anului (International Health Professional of the Year 2006). A realizat o premieră mondială şi în chirurgia obezităţii. În 2009, la Paris, a operat o pacientă de 190 de kg prin chirurgie endoluminală micșorându-i stomacul fără incizii, fără sânge şi fără cicatrice.

Adrian Lobonțiu a fost singurul chirurg din Franţa acceptat ca membru plin la Colegiul American al Chirurgilor (ACS) și membru al Societății Americane a Chirurgilor Gastrointestinali și Endoscopiști (SAGES).

Îi spuneam „Chirurgul zburător” (Flying surgeon) pentru că, mai mereu, când aveam vești despre el, era abia întors de la vreun eveniment medical important sau urma să plece cât de curând fiind chemat să susțină demonstrații de chirurgie robotică,pe ambele coaste ale Americii sau în Franţa, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Marea Britanie. A fost de câteva ori și în România, La București, Tg.Mureș, Iași.

Zbor lin printre stele, Adi! Dumnezeu să te odihnească în pace!“, este mesajul postat pe pagina „Medici la Datorie“.

Vezi și: Un român, infectat cu COVID-19 s-a sinucis, aruncându-se de la etajul unui spital din Arad

Adrian Lobonțiu, numeroase intervenții în premieră mondială

 

Și Ramona Ioana Bruynseels, fosta candidată la alegerile prezidențiale din 2019, anunță cu regret moartea prematura a medicului român: „Regret plecarea doctorului Adrian Lobonțiu în lumea celor drepți. Lumea medicală internațională și România au pierdut un om și un talent extraordinar.

Dr. Adrian Lobontiu a fost pionier al chirurgiei robotice în Europa, a realizat numeroase intervenții în premieră mondială, atât în străinătate, cât și în țara noastră, iar datorită profesionalismului și devotamentului său față de pacienți și de medicină i-au fost oferite numeroase distincții.

Rămân în urma sa gesturile de mare noblețe profesională și umană, dar și cei trei copii pentru care a fost un tată extraordinar. Dumnezeu să îl odihnească și să îi întărească pe cei lăsați în urmă“, a notat ea pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel