Președintele CNCD: „Certificatul COVID nu e discriminatoriu”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Grecia verifică certificatele de vaccinare emise în Bulgaria și România, sub suspiciunea de fraudă
Grecia verifică certificatele de vaccinare emise în Bulgaria și România, sub suspiciunea de fraudă

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a vorbit despre certificatul verde și vaccinarea obligatorie anti-COVID. „Constituția spune clar că statul poate limita drepturi și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică”, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Întrebat la Digi24 dacă este certificatul verde discriminatoriu, Asztalos Csaba a răspuns: „Articol 53 din Constituție arată clar că drepturile și libertățile pot fi limitate. Și enumeră condițiile: aceste limitări pot să aibă loc doar prin lege. Ce se întâmplă în România, prin hotărâri de guvern, este nelegal. Acest lucru poate fi stabilit de Curții de Apel. Problema e că România nu are o procedură de rezolvare rapidă a acestor cereri.

Pe fond, însă, Constituția spune clar că statul poate limita drepturi și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică. Dacă le ia cu acest scop, aceste măsuri nu sunt discriminatorii. Am dreptul să merg la mall, dar am dreptul să rămân în viață. Dreptul la viață privată, dreptul la muncă, pot fi limitate aceste drepturi.

Și avem decizii nenumărate în alte țări. În Franța au fost declarate consitituționale, în Italia, la fel. Vaccinarea anti covid în sistemul medical este obligatorie. Nimeni nu poate contesta rezultatele cercetărilor științifice. Aceste cercetări arată că efectele unei posibile infectări la cei nevaccinați față de cei vaccinați sunt diferite.

Avem obligația să aplicăm măsuri și nu suntem în situația de discrimnare. Acum nu se îndeplinește o cerință de formă, nu de fond. Constituția cere ca o limitare să fie o situație de excepție, iar Parlamentul oferă aceste garanții. Parlamentul trebuia din iulie-august să adopte aceste reglementări.

Nu știu ce ar spune unii legiuitori (n.r. - referitor la afirmațiile Dianei Șoșoacă) dacă s-ar duce acum la ATI, sau tineri care mor că nu s-au vaccinat. Să meargă să vadă care este situația în spitale. (...)

Dacă specialiștii spun că vaccinarea este cale prin care putem să eliminăm restricțiile noi nu putem să punem în paranteză știința.Cred că e nevoie de responsabilitate. Puneți harta UE și să vedeți unde mor oameni și unde nu mor oameni. Unde mor nu s-au introdus aceste măsuri. Noi din păcate acolo suntem pe hartă. În Franța și-au asumat și au luat aceste măsuri.

Vedem că în România este o competiție și nu înțelegem de ce. De ce să politizăm un subiect care ține de sănătate. Aici aveam nevoie de un armistițiu pentru a nu exploata politic acest subiect. A încerca să câștigăm voturi din moarte. Creem falii în societate și inducem ura. Când mă vaccinez nu fac un gest doar pentru persoana mea ci contribui la un bun comun. Ori ne scufundăm toți, ori reușim să atingem acest bun comun”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel