Judecătorii POLONEZI se SOLIDARIZEAZĂ cu magistrații ROMÂNI

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Asociația Judecătorilor din Polonia (Iustitia) își exprimă solidaritatea cu judecătorii români care se opun schimbărilor din sistemul judiciar român care încalcă independența magistraților, informează HotNews.ro.

„Protestul colegilor noștri români a fost organizat într-un interes legitim de apărare ale normelor de bază din sistemul judiciar. Soluțiile legislative adoptate recent de către autoritatea legislativă din România reprezintă o amenințare iminentă la independența justiției și prin urmare a drepturilor și libertăților civile. Așadar, sistemul judiciar român este pe deplin îndreptățit să critice reglementările legale care subminează independența judiciară”, arată comunicatul Asociației.

Comisia Europeana a declansat astăzi o procedura fara precedent impotriva guvernului polonez, care a ramas surd la numeroasele solicitari de a renunta la o serie de reforme juridice controversate si care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei, anunta AFP.

Executivul european a „concluzionat astazi ca exista un risc clar de incalcare grava a statului de drept in Polonia", intr-un comunicat in care adauga ca a declansat articolul 7 din Tratatul UE.

„Cu inima grea, am activat" acest articol, a declarat in fata presei vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans. "Dar realitatea nu ne ofera alegeri, nu avem o alta optiune", a adaugat el.

Polonia a anuntat ca „primeste cu regret” decizia „politica si nu juridica” a Comisiei Europene.

Aceasta decizie „afecteaza inutil relatiile noastre, ceea ce risca sa faca dificila constructia intelegerii si a increderii reciproce intre Varsovia si Bruxelles”, se arata intr-un comunicat al ministerului polonez al Afacerilor Externe.

 

„Trebuie sa o facem”

 

Ungaria a anuntat deja ca se va opune iar adoptarea efectiva a sanctiunilor pare improbabila. Bruxellesul mizeaza insa pe importanta simbolica a declansarii procedurii, care permite implicarea tuturor statelor membre in dezbatere.

In cursul diminetii, ministrul francez al Afacerilor europene, Nathalie Loiseau, arata ca fara angajamente de ultim minut din partea Varsoviei exista "o probabilitate puternica" de declansare, miercuri, a articolului 7. "Trebuie sa o facem, Franta sustine deplin Comisia in acest demers", a subliniat ea.

Comisia are in vedere mai multe reforme, printre care cea a justitiei constitutionale poloneze, adoptata in 2016, si cele mai recente care au vizat jurisdictii de drept comun, Curtea suprema si Consiliul National al Magistraturii.

In conditiile in care suspendarea dreptului de vot ramane o amenintare teoretica, UE cauta deja noi instrumente. Ideea care circula cel mai des este conditionarea accesului la fondurile structurale europene de respectarea valorilor si deciziilor UE.

„O tara cu derive in raport de statul de drept nu poate in acelasi timp sa ceara Bruxellesului sa fie sustinuta cu miliarde de euro din fondurile de coeziune”, unde Polonia este principalul beneficiar, a avertizat ministrul francez Nathalie Loiseau.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel