Două persoane au murit și alte 14 au ajuns la spital după consumul unor sandvișuri în Italia

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Termene de valabilitate extinse pentru mai multe produse (Foto: Freepik)
Termene de valabilitate extinse pentru mai multe produse (Foto: Freepik)

Paisprezece persoane au ajuns la spital, dintre care șase în stare gravă, la terapie intensivă, iar două au murit, în urma unei suspiciuni de otrăvire cu botulinum după consumul unor sandvișuri cumpărate de la un vânzător ambulant din localitatea Diamante, provincia Cosenza, Italia.

Victimele confirmate sunt Luigi Di Sarno, 52 de ani, din Napoli, și Tamara D’Acunto, 45 de ani. Autopsiile dispuse de Parchetul din Paola vor stabili cauza exactă a deceselor și vor aduce detalii suplimentare în anchetă, conform Fanpage.

 

Ce este botulismul și cum apare

Botulismul este o boală neuroparalitică gravă provocată de toxina botulinică produsă de bacterii din genul Clostridium, în special Clostridium botulinum. Aceste microorganisme se dezvoltă în medii lipsite de oxigen, cum sunt conservele și borcanele sigilate, mai ales dacă sunt păstrate în condiții necorespunzătoare.

Toxina poate apărea în alimente care nu au un conținut suficient de acid sau care nu au fost supuse unor proceduri de acidifiere ori fermentare. Deși nu se transmite de la o persoană la alta, botulismul alimentar poate afecta persoane de orice vârstă. Simptomele pot apărea la câteva ore sau chiar la peste o săptămână după consumul alimentelor contaminate.

 

Conservele industriale vs. cele de casă

Specialiștii subliniază că riscul de botulism este redus în cazul conservelor industriale, datorită proceselor standardizate și controlului strict al producției.

În schimb, conservele preparate acasă sunt mult mai expuse contaminării, din cauza lipsei unor proceduri de sterilizare complete și a variațiilor de temperatură în depozitare.

 

Semnalul periculos: „click-clack” la capac

Un indicator clar al unui posibil risc este zgomotul de „click-clack” produs de capacul borcanului la apăsare.

„Este important să se acorde atenție „click clack-ului” de pe capac, care nu trebuie să fie prezent în momentul achiziționării produsului, deoarece denotă o deschidere a borcanului și, prin urmare, un compromis cu oxigenul”, avertizează maiorul Simone Scafuri, comandantul NAS al carabinierilor din Florența.

Prezența gazului în recipient sau deformarea capacului sunt alte semne că produsul ar putea fi contaminat. În astfel de cazuri, alimentul nu trebuie gustat, deoarece toxina botulinică nu modifică gustul sau mirosul produsului.

 

Cum să vă protejați

Pentru a reduce riscul, specialiștii recomandă:

- Inspectarea atentă a capacului înainte de cumpărare;

- Evitarea consumului de produse cu ambalaj bombat sau cu capac care face „click-clack”;

- Păstrarea produselor la frigider după deschidere;

- Consumarea alimentelor conservate în maximum trei zile după deschidere.

 

Simptomele la care trebuie să fiți atenți

În fazele inițiale, intoxicația cu toxina botulinică poate fi confundată cu tulburări digestive ușoare: diaree, dureri abdominale, greață și vărsături. Pe măsură ce boala avansează, apar simptome neurologice: vedere încețoșată sau dublă, dilatarea pupilelor, dificultăți în menținerea pleoapelor deschise, probleme de vorbire sau înghițire, gură uscată, dificultăți respiratorii și paralizie.

„Atunci când există o agravare a unei serii de probleme cu implicații care pot fi neurologice, în acel moment este foarte probabil să fie vorba de o toxiinfecție alimentară. La apariția primelor simptome, este recomandabil să mergeți imediat la camera de urgență”, mai subliniază maiorul Scafuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel