Italia. Șase șoferi români, arestați într-o zonă de odihnă, după ce au descărcat „marfa”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. Șase șoferi români, arestați într-o zonă de odihnă, după ce au descărcat „marfa”. FOTO: captură udinetoday.it
Italia. Șase șoferi români, arestați într-o zonă de odihnă, după ce au descărcat „marfa”. FOTO: captură udinetoday.it

Șase șoferi români au fost arestați, ieri, după ce au transportat în secret migranți, îngrămădiți în camionete, în Bagnaria Arsa, provincia Udine, regiunea Friuli-Veneția Giulia, Italia. Carabinierii din Latisana și Palmanova, susținuți de personalul poliției de stat, au urmărit migranții și pe cei șase români care îi transportaseră.

După o anchetă desfășurată de carabinieri, au fost arestați șase români, în vârstă de 37, 35, 44, 20, 22 și 29 de ani, aceștia fiind acuzați de ajutor și instigare la imigrația ilegală. 

Activitatea a provenit din investigațiile efectuate în ultimele două luni, după ce anchetatorii au urmărit „un număr considerabil de persoane de naționalitate bangladeshiană”.

În dimineața zilei de 8 octombrie, soldații Armatei Latisana au demarat o intervenție care a condus la identificarea tuturor vehiculelor implicate, oprite într-o zonă de odihnă, la mai puțin de un kilometru de joncțiunea autostrăzii Palmanova.

 

Migranții au coborât din dubele românilor

 

Carabinierilor le-a fost clar că oamenii au fost lăsați recent din cele două autoutilitare, la mică distanță de locul în care au fost urmărite vehiculele. Oamenii legii din Latisana și Palmanova, susținuți de personalul Poliției de Stat, au urmărit 24 de persoane migrante, inclusiv 7 minori, de la care s-a aflat că au călătorit înghesuiți în niște containere din interiorul camionetelor.

Ancheta a fost coordonată de procurorul adjunct Marco Panzeri. Judecătoria din Udine a validat arestarea celor șase cetățeni români, care sunt acum în închisoare și așteaptă procesul. Românii, dacă vor fi găsiți vinovați, riscă ani grei de închisoare.

 

Numărul migranţilor care ajung în Italia s-a dublat într-un an

 

Numărul migranţilor care ajung în Italia s-a dublat în ultimele 12 luni, a anunţat Ministerul italian de Interne, conform DPA. Între 1 august 2020 şi 31 iulie 2021, un total de 49.280 de persoane au debarcat pe coastele italiene. Aceasta corespunde unei creşteri de 128% faţă de anul trecut (21.616 persoane), potrivit cifrelor ministerului.

În total, au fost arestaţi 147 de traficanţi, ceea ce reprezintă o creştere de 25%.

Doar 4.239 de persoane au fost salvate din Mediterana de către nave de salvare conduse de organizaţii neguvernamentale (ONG) şi aduse în Italia. Marea majoritate a nou-veniţilor - 40.727 - au fost persoane care au ajuns în Italia în mod independent în ceea ce autorităţile numesc „debarcări autonome”. Potrivit statisticilor, majoritatea migranţilor au pornit din Libia (22.343) sau Tunisia (17.677).

Potrivit informaţiilor furnizate de migranţi la sosire, tunisienii au fost cei mai mulţi (14.153 în total), urmaţi de cetăţeni din Bangladesh (6.027) şi din Coasta de Fildeş (3.312). Numărul total de migranţi sosiţi pe mare este scăzut în comparaţie cu cifrele din perioada 2014-2017. În perioada 1 august 2016 - 31 iulie 2017, Italia a înregistrat 182.877 de sosiri.

Fostul guvern social-democrat condus de prim-ministrul Paolo Gentiloni (2016-2018) a început în 2017 să înăsprească semnificativ politica de migraţie. Aceasta a inclus un acord controversat cu Libia, menit să determine autorităţile libiene să nu lase migranţii să iasă pe mare.

Fostul ministru de interne Matteo Salvini (2018-2019) din formaţiunea de dreapta Liga, membru al guvernului populist condus de Giuseppe Conte (2018-2021), a fost mai restrictiv după alegerile din 2018. Salvini a combătut organizaţiile internaţionale de ajutorare şi a închis porturile pentru navele de salvare.

 

Guvernul britanic cere închisoare pe viaţă pentru traficanţi

 

Spre deosebire de Italia, unde legile sunt mai blânde pentru traficanții de migranți, guvernul britanic este hotărât să lupte împotriva lor și să dea legi mai dure. 

Guvernul de la Londra a început procesul de adoptare a unui controversat proiect de lege pentru reformarea sistemului de azil şi care înăspreşte pedepsele, traficanţii riscând conform textului propus o pedeapsă maximă de închisoare pe viaţă, faţă de maxim 14 ani de detenţie în prezent.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel