Tabără cu 1.000 de migranţi instalaţi în faţa prefecturii Ile-de-France din Paris, evacuată

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursa foto: Collectif Réquisitions
Sursa foto: Collectif Réquisitions

Cele în jur de 1.000 de persoane fără adăpost, în majoritatea lor migranţi, care se instalaseră de miercuri în faţa sediului prefecturii regiunii Ile-de-France la Paris pentru a cere soluţii de cazare a lor au fost evacuate sâmbătă dimineaţa, relatează AFP.

În jurul orei locale 07.00 (05.00 GMT), agenţi ai primăriei Parisului şi ai prefecturii au ajuns în parcul André-Citroën, în sudul capitalei, pentru a evacua corturile, sub supravegherea de la distanţă a poliţiei şi în prezenţa voluntarilor unor ONG-uri, transmite Agerpres.

Persoanele fără adăpost, în marea lor majoritate venite din Afganistan şi din Africa subsahariană, au fost separate în două grupuri, familiile de o parte, bărbaţii de cealaltă, aşteptând să fie preluate pentru a fi plasate în adăposturi de urgenţă de prefectură.

”Începând de luna viitoare se va face frig. Va fi prea greu să mai dormim în cort. Aştept o cazare pe termen mai lung, nu ca ultima oară, unde am rămas doar o săptămână. Vreau să trăiesc aici, nu am familie aici. Franţa e familia mea”, a declarat pentru AFP Yaseen Saleem, un afgan de 24 de ani, care spune că a sosit în Franţa ”în urmă cu şase luni”.

Persoanele fără adăpost s-au urcat pe rând în autobuze închiriate de prefectură, prima etapă spre o eventuală soluţie de cazare a lor. În jur de 500 de migranţi fără adăpost se instalaseră în corturi miercuri, după care li s-au alăturat şi alţii.

Acţiunea este cea de-a zecea a organizaţiei ”Collectif Réquisitions”, are grupează mai multe asociaţii care îşi înmulţesc acţiunile de impact pentru a-i face vizibili pe aceşti exilaţi în stradă.

În luna iulie, organizaţia a ocupat Place des Vosges, din centrul Parisului, după o sală de sport a primăriei în luna mai şi o fostă grădiniţă în ianuarie.

 

Evacuare cu scandal

 

Anul trecut, câteva sute de migranţi şi de susţinători ai acestora, care şi-au instalat luni seara corturi în Paris pentru a cere locuri de cazare, au fost dispersaţi de forţele de ordine care au făcut uz de gaze lacrimogene. După desfiinţarea taberei lor abia instalate în Piaţa Republicii, între 200 şi 300 de persoane, majoritatea militanţi din cadrul unor asociaţii şi o minoritate de migranţi, s-au îndreptat în mod haotic spre centrul Parisului, înconjuraţi de un impozant dispozitiv de forţe de ordine.

După câteva minute, forţele de ordine au făcut uz de mai multe ori de gaze lacrimogene şi de grenade asomatoare pentru a disipa mai multe grupuri.

"Statul oferă un spectacol lamentabil. Există un răspuns poliţienesc la o situaţie socială. Aceasta nu va putea fi depăşită decât dacă vor fi găsite soluţii de găzduire pentru aceste persoane", a declarat Ian Brossat, responsabil al primăriei Parisului pentru primirea de refugiaţi, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel