Presa din Olanda: „Românii suportă abuzurile în străinătate pentru că nimeni din țara de origine nu i-a învățat că au drepturi”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Presa din Olanda: „Românii suportă abuzurile în străinătate pentru că nimeni din țara de origine nu i-a învățat că au drepturi”
Presa din Olanda: „Românii suportă abuzurile în străinătate pentru că nimeni din țara de origine nu i-a învățat că au drepturi”

Presa din Olanda a relatat astăzi un amplu material despre muncitorii străini din Olanda și despre abuzurile asupra românilor în străinătate.

„Vrem să ajutăm lucrătorii migranți? Du-te verifică, verifică, verifică”, spune publicista Mira Feticu care a înregistrat experiențe șocante ale lucrătorilor migranți din Europa de Est. Țările lor de origine ar trebui să îi informeze mult mai bine, susține ea. Dar și Olanda trebuie să se apuce de treabă cu multe controale și sancțiuni reale.

În ultimele șase luni de cercetare a migranților, jurnalista a auzit multe povești diferite. Experiențe bune, dar și povești despre abuzuri și exploatare.

„Vin pentru că încă se spun povești frumoase”, spune proprietarul unei ferme. „Și granițele sunt literalmente împinse înapoi. Mai întâi au venit polonezii (care de altfel sunt muncitori buni și de încredere), apoi îi încearcă pe lituanieni și așa mai departe. Mulți polonezi vin în continuare. Mai ales din zonele adiacente granițelor rusești sau ucrainene. Deoarece este încă destul de nedezvoltat acolo, nu sunt mulți bani și șomajul este ridicat. Și nimeni nu vrea să devină fermier sau să aibă o altă meserie grea. Mai mult, aceștia sunt abordați de recrutorul propriu al unei agenții de angajare. În Olanda câștigă de trei până la patru ori mai mult comparativ cu țara lor de origine. Dar aici li se prezintă un cârnat că totul va merge bine și vor reveni cu mulți bani. E o neînțelegere. Este și rămâne ignoranță. Iar contractele sunt adesea incorecte”.

 

„Protecția migranților ar trebui să înceapă în țările de origine”

 

„Românii suportă abuzurile în străinătate, pentru că nimeni din țara de origine nu i-a învățat că au drepturi. Ce fac țările de origine pentru lucrătorii migranți? Și cineva fără educație nu este în general mai vulnerabil și mai predispus la exploatare? În cuvintele unuia dintre lucrătorii migranți pe care i-am intervievat: multă muncă, puține drepturi. Protecția migranților ar trebui să înceapă în țările de origine”, susține jurnalista.

Pentru muncitorii migranți, pandemia a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Și un alt efect al pandemiei asupra migranților: o explozie de povești de groază din partea lucrătorilor migranți în mass-media: încarcerarea în cazarmă, confiscarea pașapoartelor, atacuri.

 

„Nu toți românii ar merge la ambasadă dacă ar exista probleme”

 

„De ce muncitorului migrant îi este frică să vorbească despre asta? De exemplu, nu toți românii cu care am vorbit în timpul cercetărilor mele ar merge la ambasadă dacă ar exista probleme la locul de muncă. De ce nu? Pentru că nu cred că ar fi ajutați. Vechea neîncredere”, mai susține Mira Feticu.

Dar neîncrederea nu vizează doar guvernul. „Dacă oamenii nu vin la sindicat, nu pot fi ajutați”, a spus Izabela Muchowska, lider de proiect la FNV. „În țara lor de origine, sunt dezinformați. Agențiile majore au locații numai în orașele mari. Ei provin din sate și acolo nu aud întreaga imagine, de exemplu că vor sta într-o cameră pe care o împărtășesc cu alți cinci sau că vor lucra într-un sector diferit decât și-ar fi dorit. Ei provin din regiuni cu șomaj, deci este mai bine un loc de muncă rău în Olanda decât un loc de muncă în țară”.

 

Soluția?

 

Unde este soluția?

„Verifică, verifică, verifică!”. Potrivit fermierului, inspectoratul muncii ar trebui să reunească mai multe echipe pentru a monitoriza mai strict respectarea legilor muncii. Și, de asemenea, efectuați inspecții neanunțate, deoarece, potrivit lui Thunnissen, companiile aud uneori despre o inspecție cu zile înainte, timp pe care îl folosesc pentru a acoperi orice acțiune greșită.

După cum susține și Thunnissen, pentru încălcările detectate să fie mai puține avertismente și mai multe amenzi! 

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel