Franţa ar putea începe miercuri vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor din grupa 5-11 ani

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Franţa va începe de miercuri vaccinarea împotriva COVID-19 a tuturor copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani, 'dacă totul va merge bine', a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii, Olivier Véran, transmite AFP.

În paralel, obligaţia de vaccinare va fi întărită pentru personalul de îngrijire şi pompieri, pentru care doza booster va fi obligatorie începând din 30 ianuarie, a afirmat ministrul la postul public de radio France Inter, precizând că există 'mai multe focare spitaliceşti cu varianta Omicron, mai ales în regiunea pariziană'.

'Vrem ca francezii să se vaccineze', a subliniat el, la o zi după anunţul guvernului că paşaportul sanitar va deveni în Franţa la începutul lui 2022 un 'paşaport de vaccinare' activ doar cu schema completă de vaccinare, nu şi cu un simplu test negativ la coronavirus.

Potrivit autorităţilor, 76,2% dintre locuitori sunt vaccinaţi.

Comitetul consultativ naţional de etică a dat vineri aviz favorabil pentru vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani, o grupă de vârstă care nu este vizată nici de paşaportul sanitar, nici de viitorul paşaport de vaccinare, necesar de la vârsta de 12 ani.

Celelalte două instanţe chemate să se pronunţe o vor face până miercuri, după analizarea mai ales a datelor americane 'din viaţa reală, bazate pe vaccinarea cu doza booster a 2 milioane de copii americani', a indicat ministrul.

'Dacă totul va merge bine, pe 22 după-amiaza vom demara vaccinarea copiilor în centre adaptate pentru ei', a explicat Oliver Véran.

Franța înregistrează o întârziere semnificativă față de alte țări

 

Întrebat despre întârzierea faţă de alte ţări, ministrul a răspuns că 'Franţa este o ţară care se îndoieşte, mai mult decât anumite ţări, Spania spre exemplu'.

'Prin urmare, prefer o demarare în securitate, în transparenţă, iar ca aceste câteva zile de latenţă înainte de a-i vaccina pe cei mici să le putem folosi pentru a vaccina copiii care sunt la risc să facă forme grave (...). De la debutul vaccinării, peste 20.000 de copii între 5 şi 11 ani au fost vaccinaţi deja pentru că erau la risc', a menţionat el.

Potrivit AFP, vaccinarea copiilor este controversată dat fiind că formele grave de COVID-19 sunt extrem de rare la această grupă de vârstă, în timp ce vaccinurile pot avea efecte secundare cardiace, rare şi ele.

După cum se arată în strategia guvernului, interesul vaccinării copiilor este în mod esenţial colectiv, pentru a evita ca aceştia, care adesea prezintă doar forme uşoare de boală, să devină vectorii principali ai epidemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel