Cornulețe cu untură: fragede de se topesc în gură. Rețeta care îți aduce aminte de gustul copilăriei

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Cornulețe cu untură fragede
Cornulețe cu untură fragede

Cornulețe cu untură și rahat, fragede. Rețeta care îți va aduce cu siguranță aminte de gustul copilăriei. Acest tip de aluat se poate face și cu unt și se poate umple cu rahat, gem, nucă sau cu mac.

Tradițional, cornulețele cu untură se făceau de obicei în perioada Sărbătorilor de Iarnă, atunci când se taie porcul și untura e proaspătă. Cine nu a mâncat în copilărie cornulețe cu untură are ocazia să o facă acum. Rețeta este simplă, iar timpul de preparare este de 50-60 de minute.

IMPORTANT de menționat: dacă trăiești în străinătate și nu ai de unde să iei untură, poți face și cu unt de calitate. Nu vor fi la fel de fragede, însă rezultatul este destul de asemănător.

Cornulețe cu untură. Ingrediente:

 

- 550 grame făină

- 245 grame untură de porc sau 350 grame unt cu minim 80% grăsime

- 150 grame zahăr pudră

- 2 gălbenușuri

- Un praf de sare

- O fiolă esență de vanilie

- Coajă de lămâie netratată (BIO) sau la pliculeț

- 250 grame rahat

- zahăr pudră vanilat (pentru pudrat la final)

- 1-2 linguri apă foarte rece (daca nu se leagă aluatul)

Mod de preparare

 

Într-un bol suficient de mare, se freacă untura rece (sau untul tăiat bucățele) cu zahărul și gălbenușurile. Se adaugă treptat făina, sarea, esența de vanilie și coaja de lămâie.

Aluatul se frământă câteva secunde pentru a deveni omogen. Poți frământa fie cu mâna, fie cu un mixer special. Dacă aluatul „nu se leagă”, poți adăuga treptat 1-2 linguri de apă foarte rece. În funcție de făina pe care o folosești, aceasta poate absorbi mai multă umiditate.

Vezi și: Sărățele cu chimen sau brânză. Rețeta clasică pe care n-ai cum s-o ratezi

După ce aluatul a devenit omogen și ușor de modelat, se pune în folie alimentară și se lasă 30 de minute să se odihnească la loc răcoros. NU este recomandat să puneți aluatul la frigider, pentru că se va întări și va trebui să așteptați să se înmoaie din nou.

Între timp, se pregătește rahatul (sau ce umplutură preferi). Cel mai simplu mod de a tăia rahatul mărunt este pe un fund de lemn pe care se presară zahăr pudră, pentru a nu se lipi cuțitul.

Cum rulăm cornulețele fragede cu untură

 

După ce aluatul s-a odihnit, îl întindem pe blatul de lucru astfel încât să obținem o foaie de circa 3 mm grosime. Il poți face și mai gros, însă vei risca să nu se coacă la interior. Aluatul se taie în triunghiuri de aproximativ 2-3 cm. 

Umplutura se așează la baza triunghiului obținut și se rulează cu grijă. 

Se așează cornulețele obținute într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute. Este de preferat ca focul să fie domol, pentru ca acestea să se coacă uniform. Atunci când cornulețele devin ușor rumene la suprafață, se scot și se tăvălesc calde prin zahărul pudră. Este important să le pudrați cât timp sunt calde, pentru că altfel zahărul nu va adera pe delicioasele cornulețe cu untură. 

Lăsați-le să se răcească, încuiați ușa să nu aveți musafiri nepoftiți și... poftă bună! 

Dacă ți-a plăcut rețeta de cornulețe fragede, descoperă altă rețetă tradițională de la bunici: Chec pufos fără praf de copt.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel