Prăjitura Beţivană. Rețeta unui deliciu culinar, care te va cuceri

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
prajitura_betivana
prajitura_betivana

Prăjitura Beţivană este un deliciu culinar, cu care-ţi vei cuceri invitaţii la masă. Denumirea ei, puţin mai neobişnuită, se trage de la romul care este încorporat în compoziţia ei. Preparați această prăjitură delicioasă, cu ciocolată şi fructe înmuiate în alcool, care va amuza pe toată lumea cu numele ei.

Pentru blat aveți nevoie de 3 cești făină, 3/4 ceașcă pudra de cacao, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 3 prafuri sare, 3/4 linguriță scorțișoară, 1/2 linguriță nucșoară pudra, 1/2 linguriță cuișoare pudră, 1 1/2 ceașcă unt moale, 1 ceașcă de zahăr, 3/4 ceașcă zahăr brun, 2 lingurițe esență vanilie, 5 ouă, 1 ceașcă de lapte bătut , 2 cești de fructe uscate,  500 ml rom sau vodkă, 1/2 ceașcă de nuci tocate, 1/2 ceașcă vișine sau cireșe confiate tocate și 1/2 ceașcă fulgi de ciocolată.

Citește și Turte pufoase la tigaie, ca la bunica acasă. Rețeta se face de generații întregi: Rapid, gata în doar câteva minute

 

Mod de preparare

 

Fructele se prepară cu ceva timp înainte, pentru ca alcoolul să intre bine în fructe. Fructele uscate se pun într-un castron mare şi se toarnă rom peste ele, cât să le acopere bine. Se lasă în vasul acoperit, la frigider, cât mai mult timp (o săptămână, câteva zile, minim 24 h).  Cuptorul se încinge la 160 de grade. Amestecați făina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorţişoara, cuişoarele, nucşoara. Separat bateți untul moale, cu zahărul alb şi zahărul brun. Apoi adăugați ouăle bătute puţin, esenţa de vanilie. Adăugați o treime din ingredientele uscate şi înglobați-le în amestec. Apoi, adăugați o treime din laptele bătut, continuând să amestecați. Adăugă încă o treime din amestecul de ingrediente uscate, apoi lapte bătut şi tot aşa, până ce toate ingredientele s-au amestecat bine şi aluatul este omogen. Ulterior, adăugați fulgii de ciocolată, fructele scurse din rom, cireşele sau vișinele confiate, nucile şi alunele. Amestecați puţin timp. 

Citeste si: Bomboloni. Rețeta gogoşilor pufoase din Italia. Secretul desertului care te va cuceri

Tapetați cu hârtie de copt o tavă înaltă în care veți turna aluatul de prăjitură beţivă, până la jumătatea vasului.  Se dă la cuptor timp de 55 de minute. Reduceți flacăra la minim şi mai lăsați prăjitura încă 10-15 minute, până ce trece testul cu scobitoarea. După ce s-a răcit, prăjitura beţivă se învelește în folie de plastic şi se lasă la temperatura camerei timp de 12-24 ore. 

 

Cum se face crema

 

Ingrediente cremă: 4 gălbenuşuri de ou, 50 gr zahăr, 4 linguri lapte, 2 linguri făină, 2 plicuri zahăr vanilat. Se pun toate ingredientele într-o oală pe foc mic, iar conţinutul se amestecă încontinuu. Apoi, se lasă la răcit. La final, se adaugă un cub de margarină până devine o cremă fină, iar cristalele de zahăr nu se mai simt. Se însiropează blatul şi se întinde crema deasupra, iar peste cremă se face o glazură din cele 6 albuşuri care rămân de la cremă şi se bat pe aburi cu 300 g de zahăr pudră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel