Piure de cartofi cu lapte, rețeta simplă: Cum se face corect și ce ai greșit până acum

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum să faci corect piureul de cartofi, ca să fie fraged și pufos: secretele bucătarilor de top, dezvăluite
Cum să faci corect piureul de cartofi, ca să fie fraged și pufos: secretele bucătarilor de top, dezvăluite

Piure de cartofi cu lapte, rețeta simplă. Toată lumea iubește piureul de cartofi, fiind o garnitură potrivită la foarte multe preprate. Însă cum se face corect? Cât unt se pune și cum se zdrobesc corect cartofii? Ce fel de cartofi să alegem? Află răspunsurile la toate aceste întrebări în rețeta de mai jos.

Secretul gătirii unui piure bun începe cu alegerea cartofilor. Cel mai bun piure se face din cartofi albi, care se simt grei în mână. Când îi cureți, pulpa nu trebuie sa fie umedă, adică nu trebuie sa fie plini de apă. Cei mai buni sunt cei făinoși. Dacă îi cumpărați din supermarket, de obicei scrie pe etichetă că sunt pentru fiert.

Piure de cartofi cu lapte, rețeta simplă. Ingrediente:

 

- 1 kilogram de cartofi (am explicat mai sus cum se aleg)

- 80-100 de grame de unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei (regula este aproximativ 10% grăsime din cantitatea de cartofi)

- 500 ml. lapte fierbinte

- sare după gust

Mod de preparare:

 

Cartofii se spală, se curăță și se taie cubulețe. În timp ce îi curățăm, trebuie să-i ținem în apă rece. Exista o teorie care spune că cel mai bun piure se face cu cartofii fierți în coajă. NU este adevărat! Cartoful fiert în coajă va avea un gust mai aspru.

Punem cartofii într-o cratiță și adăugăm laptele. Cartofii trebuie să fiarbă aproximativ 20 minute, însă este recomandat să-i încercăm, pentru a ne asigura ca sunt făcuți înainte de a-i lua de pe foc.

După ce s-au fiert cartofii, transferăm laptele într-un vas și pasăm cartofii. 

Foarte IMPORTANT! Cartofii nu se zdrobesc cu mixerul sau orice alt dispozitiv cu pale metalice. În caz contrar, consistența piureului va fi elastică și se va întinde ca un mucus. Este recomandat să folosim o presă de cartofi sau o presă manuală. Mai puteți folosi mixerul de mână, pentru că acesta are o acțiune mult mai blândă și nu distruge celulele de amidon din cartofi. 

Vezi și: Pâine de casă tradițională. Rețeta simplă pas cu pas

După ce i-am zdrobit, începem să adăugăm laptele în care au fiert cartofii, amestecând bine. Turnăm lapte treptat, până când piureul de cartofi capătă consistența dorită. Cu cât cartofii sunt mai uscați, nu au apă în ei, cu atât mai mult lapte va intra. Adăugam și untul (la temperatura camerei) și îl amestecăm bine până când se topește. Cu cât amestecăm mai mult, cu atât piureul de cartofi va deveni mai cremos. La sfârșit adăugam sare dupa gust.

Dacă respecți această rețetă de piure de cartofi cu lapte vei obține un piure mult mai fin și mai gustos, în comparație cu piureul de cartofi fierți în apă. Totodată, uită de folosirea mixerului atunci când faci piure. 

Poftă bună!

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel