Viața în Italia după ce toată țara a intrat în carantină. Mărturiile unor români

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Italia este de astăzi în carantină. Nimeni nu mai intră şi nu mai iese decât dacă are motive întemeiate, pe care trebuie să le dovedească în faţa autorităţilor.

Măsura drastică a fost anunţată luni seară de premierul Giuseppe Conte, după ce țara a înregistrat cea mai mare creştere a deceselor de la izbucnirea crizei în Peninsulă într-o singură zi.

Bilanţul a ajuns la 463 de morţi şi peste 9.100 de pacienţi testaţi pozitiv. Italia are astfel cel mai mare număr de cazuri după China.

Citește și O italiancă își strigă durerea din carantină: „Am suferit singuri, ca niște câini!" (VIDEO)

„Un decret pe care îl pot rezuma astfel: "Stau acasă". Nu va mai exista o zonă roşie. Nu va mai fi zona 1 sau zona 2 în Peninsulă. Toată Italia va deveni o zonă protejată.”, a declarat Giuseppe Conte, premierul italian.

 

Giuseppe Conte: „Nu mai este timp de pierdut”

 

Pe un ton sobru, premierul italian a venit cu o veste pe care mulţi sperau să nu o audă - măsurile valabile până acum doar pentru nord, se extind în toată Peninsula. Asta înseamnă că trebuie evitate toate deplasările pe teritoriul țării, cu excepţia călătoriilor în interes de serviciu sau pentru urgenţe în familie. Dar oamenii vor fi obligaţi să prezinte o dovadă în acest sens.

„Nu mai este timp de pierdut. Datele ne arată că avem o creştere importantă a cazurilor de contaminare, a persoanelor spitalizate la terapie intensivă şi, din păcate, a persoanelor decedate”, a spus Giuseppe Conte.

Noile măsuri au fost luate după ce numărul persoanelor infectate a trecut de 9.000, iar cel al morţilor de 460. 97 de decese s-au înregistrat doar în 24 de ore.

 

Primele efecte

 

La scurt timp după anunţul făcut de premierul italian, au apărut primele efecte. Aproape de miezul nopţii, sute de oameni au luat cu asalt supermarket-urile din Peninsulă pentru a-şi face provizii.

Citește și Italia. Locuitorii au luat cu asalt magazinele în miezul nopții (VIDEO)

Înainte ca Italia să intre în carantină, luni au apărut controale sporite în gări şi aeroporturi pentru că staţiile feroviare au fost aglomerate de oameni disperaţi care voiau să plece din nordul Peninsulei spre sud.

În Milano, străzile sunt tot mai pustii, iar în zona obiectivelor turistice nu mai sunt mulţi oameni. Românii captivi şi ei alături de italieni trebuie să se adapteze regulilor.

„E linişte, pe trotuar e gol, restaurantele sunt închise. E o stare pe care nu poţi să ţi-o imaginezi... te simţi sechestrat, închis în casă”, a spus Mihaela Viola, româncă din Milano, potrivit Știrile PRO TV.

 

„Lumea este intrată în panică” 

 

Aceeaşi situaţie este şi în Veneţia. Muzeele şi restaurantele sunt închise, gondolele stau nefolosite, iar magazinele - inclusiv farmaciile - au grilajele trase.

„Ar fi bine să nu te deplasezi decât dacă este necesar să faci cumpărături sau lucruri esenţiale pentru traiul de zi cu zi. Provincia este blocată, atâta Padova, Veneţia şi Treviso. Lumea este intrată în panică. Primarul a închis un bar pentru că la 8 era plin de lume, nu trebuia să funcţioneze. L-a închis pe loc. În 5 minute a închis acel bar”, a spus Daniel Oprican, român stabilit lângă Veneția.

Evenimentele culturale şi sportive au fost, de asemenea, suspendate. Chiar şi înmormântările şi cununiile religioase au fost anulate.

Localurile se închid la ora 18, iar între clienţi trebuie să existe o distanţă de cel puţin un metru. Aceeaşi distanţă trebuie păstrată şi în trenuri.

 

„S-au închis facultăţile, profesorii trimit online cursurile” 

 

„În gări şi în interiorul trenurilor exista distribuitoare cu dezinfectant iar biletele sunt vândute ţinând cont că locurile să fie alternante pentru a se putea păstra distanţa de cel puţin un metru între persoane”, a spus Ramona Voiculescu, jurnalist român stabilit în Italia.

Premierul italian a spus că - în următoarele zile - se va decide dacă va fi prelungită perioadă de închidere a şcolilor - stabilită iniţial pentru 3 aprilie.

„S-au închis facultăţile, profesorii trimit online cursurile şi atunci ies doar să-mi fac cumpărăturile”, a precizat Ștefana Arhire, româncă din Bologna.

Institutul Superior de Sănătate din Italia - care a analizat cazurile a 155 de persoane decedate în Peninsulă - a transmis că vârsta medie a pacienţilor italieni răpuşi de COVID-19 este de 81 de ani. Cei mai mulţi aveau boli preexistente.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel