EXCLUSIV  Români din Italia, neplătiți. Coronavirusul, folosit ca pretext de patronii italieni: "E ceva înspăimântător!"

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Situaţia românilor din Italia este împărţită după declanşarea crizei de coronavirus din Italia. În timp ce mulţi dintre angajaţi susţin că munca lor nu este afectată în domeniul în care lucrează, există totuşi categorii care au de suferit din cauza măsurilor luate de unii patroni, în special în industria hotelieră, unde unii dintre angajatori chiar şi-au permis să îngheţe salarii pentru o lună sau două din cauza Coronavirusului, deşi epidemia a început de puţin timp în peninsulă.

După ce o cameristă a unui hotel din Torino ne-a povestit în exclusivitate că angajatorul său a păsatrat doar câteva angajate pe care le cheamă la muncă doar când au camere, fiind plătite doar pentru zilele muncite, o altă angajată a unui hotel de patru stele din Torino confirmă atitudinea managerilor din domeniu şi spune că patronul le-a îngheţat contractul pe două luni folosindu-se de pretextul epidemiei de coronavirus, promiţând că va da banii abia după terminarea crizei.

"Ne-au trimis acasă cu contracte îngheţate pentru că hotelul nu lucrează şi ei nu au bani pentru a ne plăti. În plus, încă aşteptăm salariile pe perioada Ianuarie, Februarie. Chiar aş dori să precizez că tot acest coşmar se întâmplă la un hotel de patru stele din Torino. Nu suntem plătite de două luni", a declarat Liliana, cameristă româncă stabilită în Italia, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

 

Coronavirusul, folosit ca pretext de unii patroni din Italia

 

Liliana povesteşte că a fost nevoită să renunţe la locul de muncă şi chiar intenţionează să acţioneze în judecată conducerea hotelului. Aceasta ne-a trimis chiar şi o parte din conversaţiile cu angajatorul său, în care îşi cere drepturile salariale pe cele două luni şi în care îi explică faptul că în ianuarie şi februarie nu exista nicio criză de coronavirus.

"Eu mi-am dat demisia pentru a-mi putea găsi un alt loc de muncă şi urmează să îi dau în judecată şi să le trimit, dacă e posibil, inspectoratul de muncă sa facă dreptate. Nu e posibil să muncești şi când zic muncă, e muncă, credeți-mă... gratis.

Le trimitem mesaje să întrebam de salarii şi ne răspund că trebuie să aşteptăm sa treacă criza (Coronavirus). Nu cred că e posibil aşa ceva pentru că hotelul în perioada Ianuarie - Februarie a fost plin, deci ei banii i-au încasat,  doar că profită de toată situaţia asta. Noi mâncăm şi plătim chiria după ce trece criza? Nu e normal! Trăim într-o lume nebună!", a mai spus românca.

Converstaţie româncă - angajator italian

 

"Noi mâncăm şi plătim chiria după ce trece criza? E ceva înspăimântător!"

 

Alte colege de ale sale, însă, nu au avut de ales şi au fost nevoite să rămână la posturi, aşteptând să treacă epidemia de coronavirus, aşa cum le-a promis angajatorul.

"Nu au ajutat pe nimeni cu nimic. Au rămas doar 4-5 angajate la muncă din 13 şi acestea lucrează două zile şi una stau acasă. Le-au tăiat 10 ore săptămânal şi nu le-au plătit încă salariile pe aceste două luni. Practic, muncesc degeaba dar sunt fete care stau mai mult pentru contract pentru că au nevoie la permisul de soggiorno. Nu sunt europence. Şi asta le împiedică să îşi dea demisia. Nu plătesc nimic până nu trece criza. Aşteaptă să treacă criza. E ceva înspăimântător!", a conchis Liliana, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel