Tineri români, milioane de dolari în SUA printr-o înșelătorie online: „Grup sofisticat de crimă organizată“.

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un grup de români, acuzați de implicarea într-o escrocherie internațională de milioane de dolari, și-au recunoscut vinovăția de curând, în fața unei instanțe din Kentucky. Aceștia puseseră la cale o fraudă online cu licitații trucate pentru vânzarea de mașini. În total, 15 persoane implicate în operațiune și-au recunoscut vinovăția, anunță Departamentul de Justiție din SUA.

 

Bogdan-Stefan Popescu, Liviu-Sorin Nedelcu, Vlad-Călin Nistor și Beniamin-Filip Ologeanu sunt cei 4 români care și-au recunoscut vina și la apartenența grupului de criminalitate organizată.

Printre ei sunt menționați proprietarul unui bitcoin exchange (n.r. platformă pentru vânzarea și cumpărarea de monede virtuale tip bitcoin) din România și un hacker care a pledat vinovat într-un caz separat de înșelăciune electronică.

Mai exact, membrii organizației infracționale din România au postat reclame false pe site-urile populare de licitații și vânzări online - cum ar fi Craigslist sau eBay - pentru bunuri cu costuri ridicate (de obicei vehicule) care nu existau de fapt. Membrii conspirației convingeau victimele din SUA să trimită bani pentru bunurile pe care se presupune că le vindeau prin realizarea unor narațiuni convingătoare, de exemplu, prin însușirea identității unui militar care trebuia să vândă obiectul anunțat înainte de plecarea în misiune.

Cum operau românii

 

Într-un comunicat de presă, Departamentul de Justiție prezintă patru români care au pledat vinovați în fața unui magistrat din Kentucky și rolul jucat de ei în schema de fraudă la nivel internațional.

Bogdan-Ștefan Popescu, în vârstă de 30 de ani, care a pledat vinovat pentru infracțiunea de participare la un grup organizat de camătă. Conform documentelor inculpării, Popescu opera o spălătorie auto din București unde a gestionat alături de restul inculpaților organizarea grupului infracțional. El instiga alți co-inculpați să obțină criptomonede prin scheme de fraude online pe care ulterior le schimba în bani pe care îi transfera în conturile bancare ale angajaților sau ale unor rude.

Liviu-Sorin Nedelcu, în vârstă de 34 de ani, din România, a pledat vinovat la 11 iunie 2020, pentru participare la grupul infracțional organizat. Potrivit documentelor judecătorești, Nedelcu a lucrat împreună cu alții pentru a posta reclame online pentru bunuri. Pentru a menține aspectul de legitimitate, Nedelcu a creat entități fictive prin care intenționa să vândă vehicule. Odată ce Nedelcu și restul inculpaților au convins victimele să achiziționeze mărfuri publicitate false, au trimis victimelor facturi pentru plată care păreau a fi de la vânzători legitimi, precum eBay Motors. La primirea plății, Nedelcu și restul inculpaților s-au angajat într-o schemă sofisticată de spălare de bani pentru a converti plata victimei în bitcoin.

1,8 milioane de $, schimbați în Bitcoin

 

Vlad-Călin Nistor, 33 de ani, din România, a pledat vinovat la 19 mai 2020. Conform documentelor, Nistor a fost fondatorul și proprietarul Bitcoin Coinflux Services SRL cu sediul în România. El a schimbat criptomoneda în monedă locală în numele membrilor conspirației din România, știind că reprezintă veniturile activității ilegale. Conform documentelor, de exemplu, Nistor a schimbat peste 1,8 milioane de dolari bitcoin pentru co-inculpatul Bogdan Popescu.

Beniamin-Filip Ologeanu, 30 de ani, din România, a pledat vinovat la 19 mai 2020. Potrivit documentelor judecătorești, Ologeanu a lucrat împreună cu alții în conspirație pentru a posta reclame pentru mărfuri pe site-uri de licitație, inclusiv eBay și site-uri de vânzări, inclusiv Craigslist. Odată ce Ologeanu sau ceilalți inculpații au convins victimele să cumpere și să furnizeze plata pentru articole postate în mod fals, Ologeanu a cerut altor participanți la infracțiuni din Statele Unite pentru a converti plata victimei în alte forme de plată și a transfera o parte din aceasta către Ologeanu în bitcoin. Ologeanu a obținut, de asemenea, încasări din fraudă de la alți inculpați, de obicei sub formă de carduri de debit preplătite, pentru a fi spălate de inculpați din SUA.

„Condamnările anunțate astăzi sunt un rezultat direct al cooperării și parteneriatului extraordinar între agențiile de aplicare a legii la nivel local, de stat, federal și internațional”, a declarat procurorul american Robert M. Duncan Jr. pentru districtul estic al Kentucky. „Aceste parteneriate au ajutat la demontarea unui grup sofisticat de crimă organizată, care a prădat victimele din Statele Unite. Lăudăm munca excepțională desfășurată de partenerii noștri de aplicare a legii și de membrii echipei de judecată care au lucrat cu sârguință pentru a-i responsabiliza pe acești inculpați", a adăugat acesta.   

[citeste si]  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel