Românii apelează la certificate de vaccinare false. Avertismentul polițiștilor: „Nu vă lăsați înșelați!”

Georgiana Dragomir |
Data publicării:

O nouă metodă de înșelăciune dă de cap polițiștilor și pune în pericol viața oamenilor, atrag atenția medicii. Este vorba despre falsificarea  certificatelor de vaccinare anti-Covid.

Anchetatorii detaliază modul de operare a celor care vor să „fenteze vaccinarea” pentru a avea acces în diverse locuri. Pe de altă parte, cadrele medicale se arată îngrijorate cu privire la acest fenomen, după ce doi adolescenți au apelat la această metodă și au murit de Covid. Oamenii sunt atrași chiar prin intermediul rețelelor de socializare și li se spune că pot plăti și în Bitcoin.

"Din cercetări a reieşit că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19", transmite Inspectoratul General al Poliției Române(IGPR)

Prețul unui astfel de certificat fals variază între 100 de euro și 200 de euro, iar metodele de plată par facile, inclusiv prin paypal.

Românii au căzut în plasa celor care vând astfel de documente și pe lângă dosar penal riscă periclitarea sănătății, menționează IGPR.

"Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie", precizează polițiștii.

Au fost și  cazuri în care oamenii au plătit, dar nu au mai primit documentul fals, ci au fost blocați/excluși de pe grupurile online în care se practică astfel de înșelăciuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel