Moartea din Costa Rica a românului miliardar în criptomonede nu ar fi fost întâmplătoare: „Era destul de rău famat”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Misterioasa moarte a lui Mircea Popescu, românul care se lăuda că are un milion de bitcoin și s-a înecat în Costa Rica, este analizată de cunoscuți. Unii se tem că nu ar fi fost întâmplătoare, pentru că românul își făcuse mulți dușmani.

În lumea investitorilor în monede virtuale, disparițiile suspecte sunt frecvente. La fel și fraudele. Recent, doi sud-africani au dispărut cu parolele de la portofele virtuale în care s-ar afla echivalentul a aproape 4 miliarde de dolari.

Mircea Popescu locuia de mai mulți ani în Costa Rica. Legile din această țară sunt favorabile celor care derulează activități asociate minării de criptomonede. În plus, codul muncii permite ca angajații să primească o parte din salariu în monede viruale.

În acest teritoriu exotic a funcționat și Liberty Reserve - un serviciu centralizat de monedă digitală - închis de procurorii federali din Statele Unite după ce s-a aflat că a fost folosit pentru spălarea a peste 6 miliarde de dolari.

 

„A avut niște opinii antisemite sau misogine și avea tot felul de postări vulgare pe blogul lui”

 

Serviciul de tranzacționare de Bitcoin înființat de de Mircea Popescu a fost și el investigat de autoritățile americane.

„Comisia pentru active financiare, a fost somat să ofere niște informații la un moment dat și le-a pus la îndoială legitimitatea în jurisdicția unde se afla el. Și a avut o atitudine gen: de unde sunteți voi, să veniți la mine să îmi faceți ordine în visterie?”, a spus Vlad Costea, redactor Bitcoin Takeover, la Știrile PRO TV.

Mircea Popescu, spun cei care l-au cunoscut, nu avea o atitudine sfidătoare doar față de autorități. Pe internet intra deseori în conflicte, iar opiniile lui stârneau controverse.

„Era destul de rău famat, tocmai pentru că a avut niște opinii antisemite sau misogine și avea tot felul de postări vulgare pe blogul lui. Iar răbdarea lui de a asculta și de a înțelege punctul de vedere al altcuiva era extrem de limitată”, mai spune Vlad Costea.

Din această cauză, avea și mulți dușmani. Sergiu Traian Vasilescu este partener la o importantă casă de avocatură care oferă servicii juridice celor din piața de criptomonede.

 

Nu este singura moarte care ridică semne de întrebare pe piața crypto

 

El sugerează că moartea lui Mircea Popescu este posibil să nu fi fost întâmplătoare.

„Fie o răfuială între prieteni, fie o încercare de a i se fura aceste monede, fie un refuz de a preda asseturi. Nu s-a ferit de puține ori să critice proiectele pe care le considera scam, idiferent cât de mari erau acestea, astfel încât în tot acest timp și-a creat și niște prieteni mai buni, ca să zic așa”, susține Sergiu Traian Vasilescu, avocat, potrivit sursei citate.

„Fix tăișul bun al acestei săbii, ca să zic așa, al crypto mai precis, faptul că este un bun pe care îl poți deține tu și numai tu este și riscul fizic, mai precis faptul că este puțin mai ușor să fi șantajat să îți transferi crypto către altcineva”, spune Ștefan Gergely, Growth Lead MBAT.

Moartea lui Mircea Popescu nu este singura care ridică semne de întrebare în rândul celor care investesc în monede virtuale.

Acesta este Gerald Cotten. Era cel mai mare deținător de criptomonede din Canada. Acum trei ani a murit în India în timp ce se afla în luna de miere.

Soția lui i-a anunțat sfârșitul abia după câteva luni și s-au răspândit speculații că și-ar fi înscenat decesul. În urma decesului canadianului, clienții lui nu au mai avut acces la portofelele virtuale și au pierdut 145 de milioane de dolari.

De câteva zile nimeni nu știe nimic nici de doi frați sud-africani - antreprenori pe piatra criptomonedelor. Investitorii îi acuză pe Raees Cajee, de 21 de ani, și pe fratele lui de 18 ani, Ameer, că au dispărut cu parolele de acces de la portofele în care s-ar afla monede virtuale care valorează 4 miliarde de dolari.

Cei doi au transmis că se ascund pentru că au primit amenințări cu moartea după ce au anunțat că sistemele lor a fost sparte de hackeri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel