Cine era Mircea Popescu, românul miliardar în Bitcoin găsit mort în Costa Rica. Monedele ar putea fi pierdute pentru totdeauna

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un român, presupus miliardar, enigmatic şi controversat, a murit înecat în Costa Rica, ţară unde locuia de mai mulţi ani. Mircea Popescu ar fi singurul om din lume care ar fi deţinut un milion de Bitcoin, după propriile spuse. Foarte puţin cunoscut în ţară, era o celebritate în comunitatea criptomonedelor. Dacă nu a lăsat un testament, monedele virtuale care acum ar valora miliarde de dolari ar putea fi pierdute pentru totdeauna.

Trupul lui Mircea Popescu a fost găsit fără viaţă pe plaja Hermosa de Garabito, în Costa Rica. S-a întâmplat miercurea trecută, în jurul orei 7 dimineaţa. Potrivit presei locale, românul ar fi înotat într-o zonă în care curenţii sunt foarte puternici. Din larg, trupul său a fost adus de valuri aproape de ţărm, iar martorii au chemat o ambulanţă. Paramedicii însă nu l-au mai putut salva.

„Ieri dimineaţă eu eram pe balcon, marea era relativ agitată, cu steag galben şi era o maşină de la salvamari care le spunea oamenilor să iasă din apă. Asta era aici unde sunt eu, într-un golf, şi unde nu există pericol de înec, cum este la Playa Hermosa, unde este împinsă apa şi valurile se formează din larg, sunt mari şi puternice, iar riscul este mare, au mai fost şi alte cazuri”, a precizat Cornel Tăbăcaru, om de afaceri, la Observator.

 

Aproape necunoscut în ţară, Mircea Popescu era o celebritate în lumea criptomonedelor

 

Potrivit site-urilor de specialitate, a fost printre primii care au investit în bitcoin, la începutul deceniului trecut, şi a făcut lobby pentru moneda virtuală. În timp, ar fi reuşit să strângă un milion de Bitcoin, care acum ar valora peste 34 de miliarde de dolari. Pentru comunitatea crypto, românul rămâne un pionier şi vizionar.

„Nu îmi amintesc dacă Mircea era polonez sau român, are un nume comun, dar era foarte cunoscut în această lume (a criptomonedelor, n.r.). Dacă este mort, asta înseamnă că o mulţime Bitcoini au dispărut pentru totdeauna sau vor ajunge pe piaţă”, a scris pe Twitter John Carvalho, gazda unui podcast despre Bitcoin.

Mircea Popescu refuza însă public să îşi asume statutul de miliardar.

 

Cine era miliardarul Mircea Popescu

 

Enigmaticul miliardar s-a născut şi a copilărit în Cluj. După ce a plecat din România, a locuit în Statele Unite, Mexic, Egipt şi Costa Rica. În 2008 şi-a lansat blogul Trilema, unde posta poveşti erotice sau aborda subiecte diverse, de la alegerile prezidenţiale americane, până analize despre piaţa criptomonedelor.

A devenit celebru în lumea monedelor virtuale în 2012, când a lansat unul dintre primele servicii de tranzacţionare de Bitcoin, MPEx. Pe forumurile de specialitate, se specula că în 2013 avea deja circa 30 de mii de bitcoini.

Pentu că piaţa cripto este cunoscută ca fiind extrem de volatilă, există temeri că moartea lui Mircea Popescu ar putea duce la o criză. Nimeni nu ştie exact câte monede virtuale mai deţinea Mircea Popescu sau dacă în urma dispariţiei sale, altcineva are acces la le şi le-ar putea scoate la vânzare.

„El deţinea o cantitate mare de Bitcoini. Asta înseamnă că dacă acei Bitcoini sunt pierduţi, adică, cheile lui private nu au fost date niciunei alte persoane care să poată să valorifice această avere, până la urma urmei, cantitatea de Bitcoin aflată în circulaţie se diminuează, scade, şi apare acel fenomen de scarcity, cel în care există o cantitate mai mică, pe care mai mulţi şi-o doresc şi atunci creşte ofera şi preţul poate să meargă în sus”, spune Marius Morra, cofondator Tokero.

Dincolo de statutul de vedetă în comunitatea criptomonedelor, Mircea Popescu rămâne un personaj controversat. În urmă cu doi ani, el a stârnit revoltă pe reţelele sociale, după ce a fost suprins la plimbare prin Timişora, cu două femei în lesă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel