COVID-19, creat în laborator? Raportul de 15 pagini care arată cum a mințit China

Narcis Popa |
Data publicării:

China a obstrucţionat deliberat difuzarea de informaţii sau a distrus dovezi despre epidemia de coronavirus, în ceea ce este un "asalt deliberat asupra transparenţei internaţionale", cu efectul pierderii a zeci de mii de vieţi omeneşti, arată un raport elaborat de guverne occidentale.

Documentul de 15 pagini, obţinut de publicaţia australiană The Saturday Telegraph, pregăteşte premisele pentru acuzaţii de neglijenţă la adresa Chinei.

"Prin periclitarea altor ţări", Guvernul Chinei a blocat difuzarea ştirilor despre virus prin reducerea la tăcere sau acţiuni care au dus la "dispariţia" medicilor care au vorbit despre epidemie, distrugând dovezi în laboratoare şi refuzând să ofere mostre active savanţilor occidentali care lucrau la un vaccin, precizează raportul.

De asemenea, poate fi dezvăluit faptul că Guvernul australian a instruit şi a finanţat o echipă de cercetăori chinezi care fac parte dintr-un laborator care a continuat să modifice coronavirusuri mortale care se pot transmite de la lilieci la oameni şi pentru care nu exista tratament, dar care nu face obiectul anchetei privind sursa Covid-19.

În contextul în care agenţiile de informaţii investighează dacă virusul a fost răspândit accidental dintr-un laborator din Wuhan, echipa de anchetă condusă de dr. Shi Zhengli şi cercetările acesteia figurează în dosarul pregătit de guverne occidentale, în atenţie fiind unele studii care generează preocupări. Sunt menţionate activităţile prin care au fost descoperite mostre de coronavirus prelevate dintr-o peşteră din provincia Yunnan care au similarităţi genetice foarte mari cu virusul care produce Covid-19. Dovezile sunt coroborate cu cercetări referitoare la un coronavirus provenit de la lilieci care nu poate fi tratat.

Temele majore ale raportului includ "negarea" vehementă a transmiterii virusului de la om la om, reducerea la tăcere ori acţiuni care au dus la "dispariţia" doctorilor şi oamenilor de ştiinţă care au vorbit despre epidemie, distrugerea dovezilor despre virus conţinute în studiile genomice de laborator şi refuzul de a furniza mostre active cercetătorilor internaţionali care lucrează la un vaccin.

Persoane importante din echipa Institutului de Virologie din Wuhan, care apar în dosarul de anchetă, au fost instruite ori angajate în Laboratorul australian pentru Sănătatea Animalelor (CSIRO), unde au efectuat cercetări de bază despre patogeni letali prezenţi în lilieci, inclusiv despre SARS, în cadrul unui parteneriat curent între CSIRO şi Academia Chineză pentru Ştiinţe. Parteneriatul continuă şi acum, conform site-ului Institutului de Virologie din Wuhan, în pofida preocupărilor că cercetările sunt prea riscante.

Politicieni din cadrul Guvernului australian condus de premierul Scott Morrison evocă riscuri în materie de securitate naţională şi biosecuritate ale acestui parteneriat, în contextul în care controversatele cercetări privind virusuri provenind de la lilieci sunt acum în atenţie, în cadrul investigaţiei efectuate de serviciile de informaţii ale alianţei "Cinci Ochi" ("Five Eyes"), din care fac parte SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Marea Britanie.

Cercetări riscante privind liliecii

 

În oraşul Wuhan, situat în provincia chineză Hubei, dr. Shi Zhengli şi echipa ei studiază coronavirusuri mortale provenind de la lilieci. Cel puţin una dintre cele 50 de mostre ale virusului din laboratorul lui Shi Zhengli este similară în proporţie de 96% din punct de vedere genetic cu noul coronavirus. Dr. Shi nu a dormit mai multe nopţi, fiind foarte îngrijorată din cauza posibilităţii ca laboratorul ei să fie responsabil de epidemie. "Oare este din laboratorul nostru?", a declarat ea pentru revista Scientific American. Dr. Shi este relativ liniştită deoarece nicio secvenţiere genetică a Covid-19 nu este identică în totalitate cu mostrele studiate de ea. Cu toate acestea, ţinând cont de minciunile Chinei, de confuzie şi de refuzul vehement de a permite o investigaţie, laboratorul din Wuhan este în atenţia agenţiilor secrete internaţionale.

Poziţia Guvernului Australiei este că, cel mai probabil, virusul provine dintr-o piaţă de animale din Wuhan, deşi există posibilitatea de 5% să fi fost răspândit accidental din laborator. Poziţia SUA este, potrivit unor relatări de presă, că este mai probabil ca virusul să fi fost scăpat dintr-un laborator, dar poate proveni şi din piaţa de animale sălbatice.

Crearea unor virusuri mortale

 

Raportul elaborat de guvernele occidentale confirmă acest lucru. Un studiu efectuat în 2013 de o echipă de cercetători, printre care se numără dr. Shi Zhengli, consta în prelevarea de mostre de la lilieci dintr-o peşteră situată în provincia Yunnan. Virusul este similar în proporţie de 96,2% cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala Covid-19. Un studiu din noiembrie 2015, efectuat în colaborare cu Universitatea din Carolina de Nord, a ajuns la concluzia că virusul se poate transmite de la lilieci la oameni şi că nu există tratament.

Studiul admite pericolul incredibil al muncii efectuate. "Potenţialul de a fi pregătiţi şi a atenua efectele viitoarelor epidemii trebuie pus în balanţă cu riscul creării unor patogeni mai periculoşi", afirmau cercetătorii.

Implicarea Australiei

 

Dr. Shi Zhengli, directorul Centrului pentru Boli infecţioase emergente din cadrul Institutului de Virologie din Wuhan, aparţinând Academiei chineze de Ştiinţe, a colaborat trei luni în Australia în 2006, în Laboratorul de Sănătate Animală al CSIRO.

CSIRO nu oferă detalii despre activităţile cercetătorului chinez, dar arhivele arată că a lucrat la virusul SARS. "CSIRO respectă strict procedurile şi tratează cu foarte mare seriozitate securitatea. CSIRO efectuează toate cercetările în conformitate cu normele legislative şi de biosecuritate", precizează institutul australian.

Acuzaţiile privind crearea virusului în laborator sunt improbabile

 

Consensul oamenilor de ştiinţă este că virusul provine din piaţa de animale sălbatice. Dar Comunitatea Naţională de Informaţii din SUA a confirmat că verifică dacă boala Covid-19 este rezultatul unui accident în laboratorul din Wuhan.

Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA a transmis că virusul nu a fost creat în laborator. "Întreagă comunitate de informaţii a furnizat în mod consecvent susţinere esenţială decidenţilor politici din SUA şi persoanelor care au responsabilităţi în gestionarea virusului Covid-19, care provine din China. Comunitatea de informaţii este de acord cu largul consens ştiinţific că virusul Covid-19 nu a fost creat de oameni şi nu este modificat genetic. Aşa cum procedăm în toate cazurile, experţii comunităţii de informaţii reacţionează prin suplimentarea resurselor şi prin oferirea de informaţii critice pe teme vitale pentru securitatea naţională a SUA. "Comunitatea de informaţii va continua să examineze riguros informaţiile care apar şi datele colectate de servicii pentru a stabili dacă epidemia a izbucnit prin contactul cu animale infectate sau a fost rezulatul unui accident într-un laborator din Wuhan", a precizat Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA.

Ascunderea de către China a mostrelor primare

 

Raportul obţinut de publicaţia The Saturday Telegraph menţionează "obstrucţionarea difuzării informaţiilor şi distrugerea dovezilor", evocând "ordine de distrugere a mostrelor virusului în laboratoare genomice, curăţarea pieţei de animale, secvenţe genomice nedistribuite public, închiderea laboratorului din Shanghai pentru «corecturi», articole academice revizuite de Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei şi date despre persoane infectate asimptomatice ţinute secrete".

Un angajat al laboratorului a dispărut

 

Huang Yan Ling, cercetător la Institutul de Virologie din Wuhan, a declarat că a fost pacientul zero. Ulterior, a dispărut. Pe 16 februarie, Institutul a negat că Huang Yan Ling ar fi fost pacientul zero, precizând că este bine şi sănătoasă, dar, în lipsa dovezilor în acest sens, au apărut speculaţii.

Distrugerea dovezilor

 

Pe 31 decembrie 2019, China a început să cenzureze ştirile despre coronavirus, instalând filtre în motoarele de căutare online. Pe 1 ianuarie 2020, fără nicio investigaţie, piaţa de animale din Wuhan a fost închisă şi dezinfectată.

Pe 2 ianuarie, un mesaj difuzat pe contul de Twitter al publicaţiei Global Times anunţa: "Poliţia din oraşul Wuhan a arestat opt persoane care răspândeau zvonuri despre o epidemie locală cu un tip neidentificat de pneumonie. Postări anterioare arătau că este SARS".

Administraţia Xi Jinping a respins apelurile internaţionale privind o investigaţie, notează raportul. "În pofida dovezilor privind transmiterea de la om la om existente de la începutul lunii decembrie, autorităţile chineze au negat acest lucru până pe 20 ianuarie. La fel a procedat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cu toate acestea, oficiali din Taiwan evocaseră preocupări încă din 31 decembrie, aşa cum au procedat şi experţi din Hong Kong pe 4 ianuarie", arată raportul.

Raportul evidenţiază ipocrizia Chinei, care impune restricţii stricte de călătorie, dar condamnă măsuri similare luate în calcul de Statele Unite şi Australia.

"Este vorba de un asalt deliberat asupra transparenţei internaţionale. În contextul în care diplomaţi ai Uniunii Europene pregăteau un raport despre pandemie, China exercită cu succes presiuni asupra Bruxellesului să evite exprimările privind dezinformările Chinei. În timp ce Australia cere o investigaţie independentă privind pandemia, China ameninţă că va întrerupe comerţul cu Australia. China a reacţionat la fel de furios şi la apelurile SUA în sensul transparenţei", precizează raportul.

Date-cheie privind acţiuni de ascundere a informaţiilor despre Covid-19

 

9 noiembrie 2015: Institutul de Virologie din Wuhan a publicat un studiu care arată crearea unui nou virus în laborator din SARS-CoV;

6 decembrie 2019: La cinci zile după ce un bărbat care a avut legături cu piaţa de animale din Wuhan a prezentat simptome asociate pneumoniei, soţia lui a luat boala, ceea ce sugerează transmiterea de la om la om;

27 decembrie 2019: Autorităţile medicale chineze, informate că o nouă boală, care atunci afecta 180 de pacienţi, era cauzată de noul coronavirus;

26-30 decembrie 2019: Dovezi despre noul virus apar în Wuhan;

31 decembrie: Autorităţile chineze au început să cenzureze informaţii despre epidemie în reţele de socializare online;

1 ianuarie 2020: Opt medici din Wuhan care avertizaseră despre noul virus au fost arestaţi şi condamnaţi;

3 ianuarie: Autoritatea chineză de Sănătate Publică a emis un ordin de interzicere a difuzării de informaţii;

5 ianuarie: Comisia municipală din Wuhan nu mai oferă date zilnice despre noile cazuri. Situaţia durează până pe 18 ianuarie;

10 ianuarie: Un oficial chinez, Wang Guangfa, afirmă că epidemia este sub control, fiind doar o "boală cu simptome uşoare";

12 ianuarie: Laboratorul Zhang Yongzhen din Shanghai este închis pentru "corecturi", la o zi după ce publicase date despre secvenţierea genomică;

14 ianuarie: Ma Xiaowei, şeful Comisiei Naţionale de Sănătate din China, şi-a avertizat în privat colegii că virusul probabil va deveni un eveniment major în materie de sănătate publică;

24 ianuarie: Oficiali de la Beijing opresc Institutul de Virologie din Wuhan să transmită mostre Universităţii din Texas;

6 februarie: Autoritatea chineză de monitorizare a Internetului intensifică măsurile de control pe platformele de socializare online;

9 februarie: Jurnalistul-activist civic şi antreprenor Fang Bin a dispărut;

17 aprilie: Autorităţile din Wuhan recalculează bilanţul anterior al deceselor, adăugând 1.290 de cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel