PREMIERĂ în Justiţia din România. Ce pregătesc membrii CSM pentru Lia Savonea

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Se pregătește terenul pentru o nouă premieră în justiția din România, marcată în ultimii doi ani de scandaluri cu revocări și modificări ale legii. Mai mulți judecători și procurori din Consiliului Superior al Magistraturii sunt deciși să declanșeze, chiar săptămâna aceasta, procedura de revocare a președintelui în funcție al CSM. Este vorba despre Lia Savonea, care e în conflict deschis cu o parte a membrilor, dar și cu ministrul Justiției.

Mai mulți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii pregătesc inițierea procedurii de înlocuire a actualului președinte al institutiei. Surse din rândul membrilor CSM au declarat că de-a lungul ultimelor luni s-au adunat nemulțumiri ale unora dintre ei legate de modul în care Lia Savonea organizează ședințele sau gestionează comunicarea CSM cu alte instituții, informează Digi 24.

Prima izbucnire publică între Lia Savonea şi o parte dintre membri aleşi din CSM a fost în martie, când mai mulţi judecători din Consiliu au protestat public fată de modul în care şefa Consiliului organiza şedinţele secţiei pentru judecători şi a plenului. Ei reclamau faptul că Savonea fixează şedinţele astfel încât să îşi asigure prezenţa membrilor care votează aşa cum doreşte ea.

„Tot în vederea previzibilităţii, vă solicităm să stabiliţi zilele în care se desfăşoară şedinţele Plenului şi ale Secţiei de judecători, precum şi orele de începere a acestor şedinţe, întrucât am constatat că acestea se stabilesc în mod total imprevizibil. Având în vedere împrejurarea că dumneavoastră, în calitate de preşedinte, cunoaşteţi sau aveţi obligaţia să cunoaşteţi lucrările aflate pe rolul consiliului, vă solicităm să stabiliţi ordinea de zi cel puţin orientativă a şedinţelor Plenului şi ale Secţiei de judecători pe termen de o lună cel puţin. Menţionăm că solicităm să vă îndepliniţi aceste atribuţii pentru a asigura condiţiile necesare în vederea respectării transparenţei activităţii consiliului, participării asociaţiilor profesionale şi a colegilor interesaţi la lucrările consiliului, precum şi în vederea asigurării posibilităţii studierii în timp util a acestor lucrări de către membrii consiliului, pentru a ne putea exercita atribuţiile prevăzute de lege, în cunoştinţă de cauză fiind cu privire la lucrările aflate pe ordinea de zi”, se arăta în scrisoarea transmisă de membrii CSM.

Şi ministrul Justiției, Ana Birchall, transmitea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii o scrisoare prin care adresa rugămintea să fie stabilită o zi fixă pe săptămână pentru plen, astfel încât să nu se suprapună cu zilele când participă la ședințele de Guvern. CSM i-a răspuns Anei Birchall, că acest lucru este imposibil, argumentând că "există o imposibilitate obiectivă de a da curs".

Lia Savonea argumenta că regulamentul şi legea nu o obligă să consulte pe nimeni când fixează şedinţele, că e prerogativă care îi aparţine şi că îşi consultă colegii doar pentru că aşa procedau şi predecesorii săi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel