Tăriceanu: Ana Birchal trebuie să ofere URGENT explicații publice

Liviu Ludovic / 18 sep 2019, 13:53 Salveaza PDF Comentarii

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, miercuri, că ministrul Justiției Ana Birchal trebuie să ofere urgent explicații publice cu privire la „foaia de parcurs" pentru întărirea statutul de drept din România, subiect dezbătut în plenul CSM de marți. 

"Așa cum am mai punctat și cu alte ocazii, e greu de înțeles de ce această secție era bună când se regăsea la DNA, dar acum, când e independentă, nu mai e bună? Pe cine deranjează cu adevărat această secție? Cumva pe cei care și-au făcut un mod de lucru din șantajarea magistraților? Doamna Birchall trebuie să ofere urgent explicații publice legate de sursa deciziilor sale, pentru că românii au dreptul să știe dacă mai sunt, încă, o națiune liberă și suverană, ori au ajuns să fie guvernați de norme impuse din străinătate, peste capul lor", a scris Tăriceanu, pe Facebook.

Liderul ALDE a afirmat că dezbaterile din plenul CSM de marți sunt de o gravitate extremă și ar trebui pusă sub semnul întrebării însuși suveranitatea României.

„Un eveniment produs ieri, în ședința CSM, ar merita, cred eu, mult mai multă atenție, pentru că este de o gravitate extremă și pune sub semnul întrebării însăși suveranitatea României. Mă refer la faptul că ministrul Justiției, Ana Birchall, nu a putut confirma sau infirma primirea unei liste cu sarcini trasate de către reprezentantul unui stat partener, așa zisa -foaie de parcurs- de care s-a vorbit chiar oficial. Ana Birchall, care se visează, probabil, o Ana Ipătescu a revoluției în Justiție, a primit o întrebare simplă din partea conducerii CSM: -Există o foaie de parcurs agreată de dvs. pe statul de drept din România?- Răspunsurile ei alambicate de fapt au conturat un răspuns pozitiv", a adăugat Tăriceanu.

El se întreabă dacă „înverșunarea" Anei Birchall pe Secția specială e naturală sau e inclusă pe respectiva listă.

„Că România are nevoie de experiența, de consilierea și de sprijinul unor parteneri externi e deasupra oricărei îndoieli; de aici până la a primi ordin e în formă scrisă, cum a primit dna. Birchall, e cale lungă, totuși. O cale pe parcursul căreia observăm că s-a abandonat în bună măsură salvarea aparențelor de egalitate în parteneriate în favoarea ideii de vasalitate fățișă. Și de aici, alte semne de întrebare: înverșunarea doamnei Birchall împotriva secției speciale este "naturală" sau e inclusă pe respectiva -to do list-?", a afirmat Tăriceanu.

Președintele CSM, Lia Savonea, i-a cerut, marți, în plenul CSM, ministrului Justiției, Ana Birchall, să precizeze dacă a agreat în vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentanții altui stat asupra unei "foi de parcurs" cu privire la întărirea statului de drept din România, transmite Mediafax.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy