Plantație imensă de cannabis, în Franța, „comandată“ de români: „Am fost obligat de mafia românească din Elveția. Aveam datorii la ei”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

804 de plante de canabis au fost descoperite de poliție într-o clădire din Lanrelas, lângă Dinan, Franța. Proprietarul localului și alți șapte presupuși complici au apărut joi, 11 martie, în fața instanței din Saint-Malo, în dosarul de trafic de droguri și complicitate. Inculpatul a explicat că a fost forțat de „mafia românească din Elveția“ să cultive plantele, contra unei datorii enorme de sute de mii de euro. 

O datorie veche contractată în Elveţia cu mafia română a ieşit la suprafaţă după mai mult de douăzeci de ani. Un antreprenor francez-canadian în vârstă de 63 de ani a început să cultive canabis din această cauză. „Prin obligaţie", ca să ramburseze această presupusă datorie. El, împreună cu alte 7 persoane, au avut de dat explicații în fața instanței din Saint-Malo (Bretania) cu privire la acest lucru.

Plantația ilegală, care număra peste 800 de butași de cannabis, a fost descoperită în 2016, după ce locuitorii orașului francez Lanrelas au simțit un miros ciudat și persistent în atmosferă.  În 2015, jandarmii au intervenit de două ori într-un bar din Lanrelas după ce doi manageri au fost amenințați și atacați succesiv  de persoane neidentificate. Ținând cont de zvonul despre traficul de droguri care se desfășoară în comună și după investigarea cartierului, oamenii legii au făcut percheziții la bar și în imobile dependente.

Plantație imensă de cannabis, în Franța, „comandată“ de români

 

Într-o curte, în spate, două camere erau rezervate exclusiv pentru cultivarea canabisului, cu toate echipamentele necesare elaborate: sistem de încălzire, filtre de aer, pulverizatoare, produse fitosanitare. Proprietarul localului recunoaște că s-a angajat în cultivarea canabisului în 2013, „obligat de mafia românească” căreia îi datora 250.000 de euro pe atunci, apoi 450.000 de euro în 2016.

O datorie imposibil de rambursat „pentru că nu exista recolta”, potrivit inculpatului. El susține că a acționat singur sub constrângerea mafiei, dar cei șapte co-inculpați ai săi nu susțin aceeași versiune. Cei șapte bărbați și o femeie cu vârsta cuprinsă între 40 și 62 de ani, prieteni din copilărie sau cunoștințe ale bărbatului de 62 de ani, i-au dat acestuia o mână de ajutor, unii „în schimbul unui fum”, potrivit Le Telegramme.

„Am fost obligat de mafia românească din Elveția. Aveam datorii la ei”

 

Complicii, cu excepția unuia care contestă toate faptele, sunt de acord că toți au fost angajați de sexagenar pentru a-l ajuta la cultivarea plantelor sau la instalarea echipamentului. Unii „pentru bani”, alții pentru expertiza lor în cultivarea drogurilor. Toți au fost plătiți în numerar sau încasări ilicite.

Nici o producție nu a fost efectuată, în ciuda a trei recolte, deoarece plantele erau mucegăite și acoperite cu păianjeni. Și nimeni, în afară de proprietarul localului, nu a auzit de mafia românească. Procuratura se întreabă despre „o legătură de constrângere sau nu”, dar demonstrează „fapte caracterizate, departe de amatorism” de către cineva foarte organizat. Procuratura a solicitat pedepse de trei până la opt luni de închisoare cu suspendare, opt luni de închisoare și 18 luni din care sunt necesare opt suspendări și eliberarea pentru unul dintre co-inculpați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel