O grupare care dădea țepe online a fost destructurată de poliție. Prejudiciul: peste 2 milioane de euro

Eduard Pascu |
Data publicării:
Români, membrii unui grup infracţional care aduceau droguri din Spania, reţinuţi de DIICOT
Români, membrii unui grup infracţional care aduceau droguri din Spania, reţinuţi de DIICOT

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, joi, 13 percheziţii domiciliare vizând presupuşi membri ai unei grupări care ar fi înşelat peste 5.000 de persoane, în special din străinătate, cu anunţuri fictive de vânzare bunuri, postate online, prejudiciul fiind de peste 2.000.000 de euro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Poliţia Română, ancheta vizează fraude informatice şi spălare de bani, infracţiuni care ar fi fost comise de grupare, ai cărei membri ar fi din judeţele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călăraşi şi din municipiul Bucureşti.

Percheziţiile au avut loc pentru completarea probatoriului, gruparea fiind în atenţia anchetatorilor încă de anul trecut.

În 2020, anchetatorii au stabilit că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerţ online, prin schimbarea datelor personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate. Victimele expediau sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracţionale.

De asemenea, gruparea ar fi postat anunţuri fictive pe site-uri internaţionale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, şi, ulterior, ar fi deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni, atât în România, cât şi în Marea Britanie şi Italia, folosindu-se de documente de identitate falsificate.

 

Victime din toată Europa

 

Pe parcursul cercetărilor efectuate până în noiembrie 2020, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia.

Sumele de bani obţinute din săvârşirea acestui gen de infracţiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind, în final, folosite la achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux.

În cursul anului 2021, faţă de 12 membri identificaţi iniţial, au mai fost identificaţi 14 membri ai grupării infracţionale organizate.

Pe parcursul cercetărilor efectuate în acest an, au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia Italia şi S.U.A., numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane.

2. -imagine fara descriere- (bani-in-seif.jpg)

"Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro", a precizat Poliţia Română.

Conform sursei citate, în urma percheziţiilor au fost ridicaţi 44.928 de lei, 870 de euro, 70 de lire sterline, patru laptop-uri, cinci stick-uri de memorie, opt pliculeţe care conţin o substanţă pulverulentă de culoare albă, 10 telefoane mobile, un card de memorie, o tabletă, 13 cartele SIM, o unitate tip desktop, înscrisuri şi patru carduri bancare.

Şase persoane au fost ridicate şi duse la audieri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel