O familie de români a sacrificat porcul în interiorul casei. Vecinii s-au speriat și au sunat la poliție

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

A început perioada în care, în gospodării, oamenii se pregătesc de tăierea porcului.  Există mai multe reguli care trebuie respectate când vine vorba despre tăierea porcului. Mai întâi, animalul trebuie consultat de un medic veterinar, care stabileşte dacă acesta este sănătos.

 

 

În plus, sacrificarea lui se face doar prin asomare. Apoi, trebuie analizată carnea, fiindcă ea poate da trichineloză, o infestare provocată de un parazit care poate fi chiar fatală oamenilor. Cei care comercializează carne de porc fără s-o testeze riscă amenzi de până la 40 de mii de lei, în cazul în care animalul este bolnav.

Chiar zilele trecute, în Târgu Jiu, o familie care a sacrificat porcul în stradă a fost amendată. Familia a fost sancționată contravențional cu suma de 200 de lei de către polițiștii locali din Târgu Jiu. Aceștia au scos un grătar metalic, l-au pus în fața porții, chiar pe una dintre benzile de circulație, însă fără să le pese că încurcă circulația. Nu au fost deranjați preț de zeci de minute, iar mai apoi, în urma apariției fotografiilor în spațiul public, polițiștii s-au sesizat și ei. Nu este prima dată când în Târgu Jiu are loc un astfel de eveniment. Și anul trecut s-a întâmplat la fel, însă într-un alt cartier.

Sacrificarea porcului a băgat în sperieți și câțiva localnici din Brașov. Un cetățean și-a sacrificat animalul chiar în casă, din cauza frigului, iar zgomotele și petele de sânge i-au dus pe vecini cu gândul la o crimă. Au sunat imediat la 112, însă s-a dovedit că nu este adevărat. Brașoveanul nu a fost sancționat de către oamenii legii, scrie  observatornews.ro 

 

Ce reguli trebuie respectate şi care sunt amenzile

 

Există și câteva reguli, atunci când vine vorba despre sacrificarea porcului. Dacă animalul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte cu amenzi de până la 40.000 de lei.

Direcția Sanitar Veterinară recomandă analiza asupra cărnii de porc în ceea ce privește trichineloza, o bacterie ce poate provoca chiar și decesul omului.

 

Tradiţii şi obiceiuri de Ignat, 20 decembrie

 

În tradiția românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită, 20 decembrie. Ziua este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul, un sfânt martir, care a murit sfâșiat de fiare în amfiteatrul de la Roma.

Tradiţia spune că de Ignat, singura activitate permisă este tăierea porcului şi este interzis să faci alte munci cum ar fi: spălatul, cusutul sau măturatul casei.  De Ignat, după ce sunt pregătite preparatele, trebuie continuat Postul până în Ajun.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel