90.000 de lei amendă pentru un brad construit din doze de vaccin. Arafat: Amenda, exagerată. Gheorghiţă: Riscul biologic era zero

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că amenda de 90.000 lei aplicată organizatorului centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor pentru construirea unui brad din recipiente de vaccin este una "distructivă şi exagerată".

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că persoanele care au creat acest scandal "sunt exact cei care transmit în fiecare zi mesaje false împotriva vaccinării", scrie Agerpres. "Amenda care a fost dată, de 90.000 de lei, dacă este dată pe persoană fizică, este distructivă, este salariul ei pe un an întreg. Intenţia persoanei a fost una foarte bună.

Riscul prin utilizarea acestor flacoane a fost unul minim. Faptul că aceste flacoane nu conţineau produse biologice, nu conţineau lucruri care să pună viaţa în pericol, să contamineze pe cineva, asta este deja un semn că nu era o problemă majoră. Omul ăsta a vrut să facă ceva inedit, să transmită un mesaj: 'Uită-te la Crăciun, aceste flacoane au salvat vieţi'. Poate că a comis o anumită greşeală din punct de vedere al literei legii, poate că a comis o greşeală că a păstrat aceste flacoane, dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem că intenţia a fost una foarte bună. La acest moment, amenda de 90.000 de lei este un mesaj de descurajare totală la orice iniţiativă", a declarat Arafat, într-o conferinţă de presă.

 

Arafat: "Îl încurajez să depună contestaţie şi să meargă şi în instanţă"De asemenea, șeful DSU l-a îndemnat pe organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor să conteste amenda în instanţă.

"Eu îl încurajez să conteste, să depună contestaţie şi să meargă şi în instanţă. Să nu uităm că cei care s-au supărat pe el şi care au creat scandalul sunt exact cei care transmit în fiecare zi mesaje împotriva vaccinării, mesaje false, care nu au nicio bază ştiinţifică.

Noi nu am făcut decât să punem o persoană de sărbători să se trezească cu o amendă de 90.000 lei. Eu sper ca, atunci când ajunge să conteste în instanţă, să existe înţelegere acolo, că măsura este una exagerată", a precizat Arafat.

 

Valeriu Gheorghiţă: "Nu exista risc biologic"În același timp, și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că riscul de contaminare cu acele doze de vaccin folosite la construirea bradului era zero.

"Din punct de vedere al riscului biologic, acele flacoane de vaccin sunt deşeuri medicale, dar sunt deşeuri nepericuloase. În primul rând, ele conţin vaccin, acest vaccin se administrează oamenilor, al doilea lucru puncţia, înţeparea flaconului, se face cu un ac steril, care nu se foloseşte la pacient.

Practic, pentru fiecare persoană în parte se foloseşte un alt ac. În seringă se trage cu un ac şi în momentul în care se administrează pacientului se schimbă acul. Aceste flacoane nu reprezintă un risc biologic, pentru că nu erau contaminate cu produse biologice şi suprafaţa externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte uşor. Consider că riscul real biologic era zero", a declarat Gheorghiţă, scrie Agerpres.

 

90.000 de lei amendă pentru un brad construit din doze de vaccin folosite

 

În urmă cu o zi, Garda de Mediu a dat amenzi de 90.000 de lei pentru construirea unui brad din doze de vaccin consumate, la Palatul Copiilor, din București.

Organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor, care a autorizat construirea bradului din recipiente de vaccin, precum și operatorul autorizat pentru transportul deșeurilor medicale, din același centru, au fost amendați cu 90.000 de lei, scrie Mediafax. Mai mult, Garda de Mediu anunță că, de asemenea, compania de transport s-a ales și cu o notificare către Agenția pentru Protecția Mediului, în vederea suspendării activității, până la remedierea problemelor constatate, privind nerespectarea regimului de transport al deșeurilor medicale, în vederea eliminării.

„Am fost sesizați în privința existenței unor construcții din deșeuri medicale, în incinta centrului de vaccinare organizat în interiorul Palatului Copiilor, din sectorul 4 al Bucureștiului, iar echipa de control a GNM a găsit și sancționat mai multe abateri legate de folosirea și transportul deșeurilor medicale de acolo. Cele trei sancțiuni contravenționale au totalizat 90.000 de lei.

De asemenea, construcțiile respective au fost desființate și ne-am asigurat că recipientele utilizate din care fuseseră realizate, considerate deșeuri medicale nepericuloase, au fost transportate la un operator specializat, pentru a fi eliminate, așa cum prevede legea”, a declarat comisarul general al GNM, Marioara Gătej, potrivit Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel