Un român şi-a cumpărat o stradă întreagă. Primăria se chinuie acum să o recupereze

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Un român şi-a cumpărat o stradă întreagă. Primăria se chinuie acum să o recupereze
Un român şi-a cumpărat o stradă întreagă. Primăria se chinuie acum să o recupereze

Un preşedinte de asociaţie din cartierul Avantgarden Tractorul, din Braşov, a făcut publică situaţia în care se află strada Emanoil Bernfeld, care a fost cumpărată de o persoană fizică. Momentan strada este blocată, neutilizabilă, neiluminată şi plina cu câini vagabonzi, a anunţat Valentin Adi Tronaru, citat de Bună Ziua Brașov.

Totul a început cu confiscarea unui teren de către ANAF, pe care ulterior instituţia l-a scos la licitaţie, pe 21 decembrie 2021. Este vorba de 5.850,8 metri pătraţi, care includ sectorul străzii Emanoil Bernfeld, cuprins între strada Ioan V. Socec şi strada Ştefan Baciu, de aproximativ 150-200 metri. Preţul de vânzare a fost de circa 490.000 de lei. Terenul respectiv îi aparţinuse lui Lucian Ion Nilă, fostul proprietar al magazinelor Hard Discount.

Cel care a ajuns proprietar de stradă în Braşov este omul de afaceri Ede Erdely, care cu ani în urmă a cumpărat activele societăţii Rulmentul SA, după ce aceasta a intrat în faliment. 

 

Primăria nu a participat la licitaţie

 

„A avut loc o licitaţie. Din păcate, Primăria Braşov nu a participat la această licitaţie şi strada a fost achiziţionată de către o persoană fizică. Dorinţa tuturor locatarilor din cartier ar fi ca strada să fie amenajată, asfaltată, iluminată şi să poată fi folosită de toţi locuitorii cartierului”, a explicat Valentin Adi Tronaru, președinte al unei asociații de locatari din zonă. 

„Am cumpărat pentru că se învecinează cu noi, iar dacă lua altcineva putea să facă orice altceva. Pot să îl amenajez eu, pot să îl donez Primăriei, pot să îl amenajez cu ceilalţi proprietari din zonă”, a explicat omul de afaceri Ede Erdely pentru BizBrasov.ro.

 

Edilul - șef: „Avem şi posibilitatea exproprierii pe cazul de utilitate publică”

 

Culmea este că societatea civilă a cerut printr-o petiţie online ca primăria să participe la licitaţie, dar oficialităţile nu s-au sesizat. Acum, primarul Braşovului, Allen Coliban, declară că municipalitatea e dispusă să depună o ofertă pentru achiziţionare străzii Emanoil Bernfeld, dar în limita maximă a evaluării realizate de autoritatea locală. Edilul spune că achiziţionarea terenului a fost un gest speculativ, deoarece nicio persoană fizică nu are ce face cu o stradă.

„Din păcate, cu caracter speculativ, un investitor privat a mers cu valoarea licitată şi a încheiat această achiziţie. Există mai multe proceduri juridice pe care le avem în calcul. Vom avea o discuţie cu noul proprietar, pentru a vedea care sunt pretenţiile sale. De asemenea, avem şi posibilitatea exproprierii pe cazul de utilitate publică la valoarea rezultată din evaluare, undeva la un sfert, o treime din preţul solicitat la licitaţie”, a declarat primarul. Totodată, Coliban a anunţat că va verifica de ce iniţiatorii petiţiei către autorităţile locale nu au primit niciun răspus. 

[citeste si]

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel