Nicolae Ciucă: Proiectul privind desfiinţarea SIIJ va fi aprobat de Guvern şi apoi înaintat Parlamentului

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern de luni, că urmează să fie aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care apoi va fi înaintat Parlamentului.

"Începem şedinţa de Guvern cu primul punct, unul considerat ca fiind foarte important, şi anume proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a afirmat Ciucă.

Premierul a mulţumit tuturor celor care au fost implicaţi în elaborarea proiectului de lege, menţionând Ministerul Justiţiei şi CSM. El a adăugat, după ce va fi aprobat, proiectul va fi înaintat Parlamentului. 

„Este un obiectiv din programul de guvernare, cât și în un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați nemijlocit în elaborarea acestui proiect de lege, Ministerului Justiției și desigur Consiliului Superior al Magistraturii pentru că au colaborat și iată, astăzi putem să analizăm și să aprobăm acest proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului”, a spus Nicolae Ciucă la începutul ședinței Executivului.

Executivul are pe ordinea de zi a ședinței de luni proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiţie.

CSM a avizat vineri desființarea SIIJ. Au fost 11 voturi pentru și 8 împotrivă.

Proiectul a primit aviz favorabil, fără observaţii, pe documentul înaintat de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este un subiect intens discutat în spaţiul public. Coaliţia şi-a asumat în programul de guvernare desfiinţarea SIIJ.

„Până la data de 31 martie 2022, vom adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii SIIJ şi înfiinţarea unei instituţii/structuri care oferă garanţii de independenţă a magistraţilor şi să asigure, în acelaşi timp, mecanisme eficiente pentru o reală şi efectivă răspundere a judecătorilor şi procurorilor, în condiţii de imparţialitate şi de legalitate a procedurilor, în acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneţia din iulie 2021 şi al Consiliul Superior al Magistraturii", se arată în programul de guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel